Unijní pracovníci se Británii vyplatí, do rozpočtů přispívají víc než průměrný občan

22. září 2018

Pracovníci ze zemí Evropské unie přispívají do britských veřejných rozpočtů ročně o 2 300 liber více než průměrný občan Spojeného království. Uvádí to nová studie expertů z analytické společnosti Oxford Economics, které si všímá britský deník Independent.

Podotýká, že pokud bude součástí budoucích vztahů Velké Británie a Evropské unie omezení pracovní migrace ze zemí Unie, bude vláda v Londýně muset zvýšit daňové zatížení obyvatel.

Výzkumníci ve své zprávě pro britský kabinet svá zjištění dokumentují také srovnáním celoživotního přínosu pro státní pokladnu ze strany unijních občanů pracujících v Británii a rovněž i rodilých Britů.

Buďto migranti, nebo vyšší daně

Zatímco unijní občané v průběhu svého aktivního života přispějí o 78 tisíc liber více, čistý přínos rodilých ostrovanů je v podstatě neutrální. Britové tedy do systému v průměru přispějí v podstatě stejnou částkou, jakou z něj v průběhu života vyčerpají.

Víc než volný obchod Brity zajímá omezení migrace. Mayová se k němu ale nemá

Britská premiérka Theresa Mayová podepisuje dopis, kterým se aktivu článek 50 Lisabonské smlouvy

Britská politická reprezentace se v souvislosti s brexitem soustředí hlavně na debaty o budoucnosti obchodních vztahů, ostrovní veřejnost ale nejvíce zajímá téma hranic. Alespoň to tvrdí komentátor britského listu The Times Dominic Lawson.

Independent s odvoláním na výsledky analýzy dodává, že přínos unijních pracovníků pro britský erár se rovná přibližně pěti procentům daně z příjmu. Bez pracovní migrace ze zemí evropského bloku by tak musely být daně vyšší.

Výhoda, kterou pro systém veřejných financí pracovníci z kontinentální Evropy představují, vyplývá ze samotné podstaty věci. Z unijních zemí totiž přicházejí lidé, kteří už zpravidla mají ukončené vzdělání a do země původu se běžně vracejí před dosažením důchodového věku. Britská vláda tak nemusí vynakládat finance na jejich vzdělávání ani na zdravotní péči ve stáří.

Nová analýza společnosti Oxford Economics je součástí zprávy nezávislého Poradního výboru pro migraci při britském ministerstvu vnitra. Londýn expertům zadal úkol vytvořit podklad pro rozhodnutí o budoucnosti unijních pracovníků po odchodu Británie z Evropské unie. Přístup k volnému pohybu osob, který platí pro unijní občany, totiž ještě stále vláda premiérky Theresy Mayové nerozhodla.

Imigranti se vyplatí

Podle Independentu je pravděpodobné, že Velká Británie bude muset výměnou za výhodnou obchodní dohodu liberalizovat právě pravidla pro zahraniční pracovníky ze zemí Evropské unie.

Pořád ještě nevíme, co Britové chtějí, hodnotí situaci 7 měsíců před brexitem expert

Tomáš Prouza (ČSSD) a Martin Slanský z investiční skupiny DRFG v Pro a Proti Veroniky Sedláčkové

Do odchodu Velké Británie z Evropské unie zbývá sedm měsíců a nervozita na obou stranách roste. Mluví se i o možnosti divokého brexitu, tedy bez dohody. Jsou to Britové, kdo se nedokáže dohodnout, nebo je to EU?

Mayová a ministr vnitra Sajid Javid se ale prozatím přiklánějí spíše k imigračnímu režimu, ve kterém unijní občané nebudou mít výhodnější postavení než lidé z jiných zemí. Členové britské vlády si ale na druhou stranu zřejmě také uvědomují, že v oblasti migrace bude Londýn muset učinit řadu kompromisů.

K nim budou Britové muset svolit nejen v budoucích obchodních dohodách s Evropskou unií, ale také s jinými zeměmi. Oxford Economics tedy pro Poradní výbor pro migraci zkoumal rovněž přínos neunijních pracovníků pro britskou státní pokladnu.

Analytici dospěli ke zjištění, že lidé ze třetích zemí v průměru také přispívají do státního rozpočtu více než rodilí Britové. Jejich přínos je ale za celý život přibližně dva a půl krát nižší než v případě občanů kontinentálních zemí Evropské unie. V přepočtu nákladů na jeden rok nicméně i tak imigranti ze třetích zemí přinášejí britskému eráru stále více peněz než průměrný britský občan, informuje deník Independent.

Spustit audio

Související