Tyrannosaurus rex lovil živou kořist

16. červenec 2013

Tyranosaurus se neživil jen zdechlinami, ale lovil i živou kořist. Důkaz přinesl jeho zub, který uvázl v ocase býložravého dinosaura.

Až třináctimetrový Tyrannosaurus rex byl jedním z největších predátorů, jací kdy chodili po souši. O jeho potravním chování vedou paleontologové debaty už léta. Dnes se většina domnívá, že byl aktivním lovcem, existují ale i zastánci teorie, podle které šlo o mrchožrouta. Fyzické důkazy zatím chyběly. Na kostech mnoha býložravých dinosaurů se našly stopy po zubech velkých dravců. I tam, kde se dají přisoudit právě tyranosaurovi, ale není jasné, jestli vznikly ještě zaživa nebo až při „ohlodávání“ zdechliny zvířete, které zahynulo z jiných příčin. Nejnovější nález ze slavného souvrství Hell Creek v jižní Dakotě je ale jiný.

Mezi ocasními obratli býložravého hadrosaura (kachnozobý dinosaurus) objevili vědci zub tyranosaura obklopený nově vzniklou kostní tkání. To se dá interpretovat jedině tak, že tyranosaurus – pravděpodobně při pronásledování - poranil hadrosaura a v jeho ocase nechal svůj zub. Hadrosaurus mu však dokázal utéct a žil ještě nejméně několik týdnů, během kterých se rána hojila a zub obklopila nová tkáň. Je to vůbec první přímý důkaz o tom, že tyranosaurus aktivně lovil svou kořist. To, že si přilepšoval i zdechlinami, se nedá vyloučit, rozhodně ale nebyl výhradním mrchožroutem.

Zdroj: PNAS

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio