Týden očima Petra Schwarze: Zodpovídám, zodpovídáš, zodpovídáme. Tedy jak kdy

10. říjen 2020

Když nebudou všichni dodržovat vyhlášená protiepidemická opatření, budeme muset přistoupit k dalším krokům a nelze vyloučit ani lockdown, pohrozil premiér Babiš v reakci na to, že počty nakažených koronavirem (ale i vážně nemocných a mrtvých) prakticky denně trhají rekordy.

Česko už je v rychlosti šíření koronaviru na prvním místě v Evropě. Večer premiér pak dodal, že plán na lockdown zatím nemá a že by si ho nepřál, protože na jaře stál ekonomiku 200 miliard.

Čtěte také

No, tak hlavně že jsme varováni, těžko říct, kdo by si tak další lockdown mohl přát. Pro ekonomiku jsou velkou ranou už současný strach z budoucnosti, který občanům velí šetřit a který vývoj situace rozhodně nezmenšuje, a koneckonců i už stávající opatření, která vláda shrnuje pod poněkud zavádějící pojem „omezení volnočasových aktivit“ – jenže ony volnočasové aktivity jsou pro mraky lidí obživou.

Premiér moc zpátky nekouká, a tak těžko říct, jestli si někdy vzpomene na svá květnová slova při jednání o celoevropském záchranném programu po jarní části koronavirové krize, kdy svým evropským parterům vysvětloval, že „i ta solidarita má určité meze“, a proto by neměly pomoc přednostně čerpat nejpostiženější země, aby Česko nedoplácelo na to, že situaci dobře zvládlo – na rozdíl od států, které „nebyly tak zodpovědné“. Vrátilo se to jak bumerang.

Hodně zodpovědnosti vůkol

Čtěte také

Ach, ta zodpovědnost – jak Babiš zdůraznil, on ovšem v ničem nepochybil a za současnou situaci žádnou zodpovědnost necítí, leda politickou. Jestli tedy podle Babišových květnových slov nyní tedy i naše země „nebyla tak zodpovědná“, zůstává otázkou, kdo je za tu nezodpovědnost zodpovědný.

Zodpovědnost mohou ukázat voliči v šestadvaceti obvodech, kde se koná druhé kolo senátních voleb, a pomoct tak vybrat svého zástupce v horní komoře parlamentu. V krajských volbách minulý víkend zvítězilo hnutí ANO, získalo nejvíc hlasů a dokonale vyluxovalo voliče svým vládním partnerům a podporovatelům, ČSSD a KSČM, takže nakonec ANO ve většině krajů splakalo nad výdělkem a skončilo v opozici.

Být první na pásce je sice pěkné, ale pokud ho nedoprovází nadpoloviční počet zvolených zástupců, je ještě potřeba umět se dohodnout na koalici, jinak se na ní domluví jiní. Tomu se říká demokracie, Babiš to nazývá spiknutím nenávisti.

Čtěte také

Vláda schválila zahájení příprav na zesplavnění Odry do Polska. Opozice to hlasitě odmítla, už proto, že s tím počítá plán na kanál Dunaj-Odra-Labe, oblíbený a prosazovaný projekt prezidenta Zemana. Reakce opozice přišla ještě předtím, než v Polsku z Odry vytáhli metrového kajmana, třeba bychom se dozvěděli i o vážném nebezpečí vpádu ještěrů zesplavněnou Odrou na Moravu.

Americký prezident Trump se vrátil z nemocnice doléčit koronavirovou nákazu do Bílého domu. Propagandistický pokus předvést se voličům jako tvrdý chlapák, který nehledě na nemoc stále pracuje a řídí zemi, mu ale příliš nevyšel, zmařily ho chyby silně amatérské.

Petr Schwarz

Obrázky, které měly být údajně focené ve dvou následujících dnech, podle metadat dělilo pouhých deset minut, a hlavně detail fotografie ukázal, že ona usilovná Trumpova práce spočívala v podepisování prázdného papíru.

Všechno dobré a hodně zodpovědnosti vůkol přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.