Týden očima Petra Schwarze: Vládci, zvířata a symboly

14. listopad 2020

Česká vláda usilovně pracuje na vylepšení své komunikace. Sotva spustila pilotní verzi nového informačního webu, který by měl konečně přehledně a srozumitelně vysvětlovat, jaká koronavirová nařízení právě platí a co znamenají, ministerstvo zdravotnictví na svém twitteru oznámilo, že „jediné oficiální a denně aktualizované místo se správnými informacemi o současné situaci“ je web jejich.

Musel to pak žehlit nový ministr zdravotnictví Blatný i vládní zmocněnec Dzurilla. Nový web se každopádně snaží situaci zpřehlednit, bohužel i na něm se ukázalo, že v některých nařízeních mají hokej i ministerští úředníci.

Čtěte také

Kdysi vzývaný semafor koronavirové křižovatky neuřídil a jeho poblikávání má být zapomenuto. Ministr Blatný představil nový protiepidemický systém neboli PES, rasy ovšem podle grafického ztvárnění ne zcela jasné. Pomocí tohoto hafana se má každý den vyhodnocovat riziko nákazy, které bylo rozřazeno do pěti pásem a každému z těchto pásem jsou přiřazena konkrétní opatření.

Do budoucna by tedy mělo být jasnější, co se v kterém bodě vývoje epidemie bude dít, a vládní opatření by měla být předvídatelnější, nebo dokonce snad předvídatelná. Bohužel, hned na počátku sám tento PES přinesl další omezující opatření, která třeba obchodníci nemohli předvídat už proto, že se s nimi o nich nikdo nebavil.

Opatření vzbuzující obavy, že zase spíš než cokoli jiného přispějí k nahuštění lidí v jednom času na jedno místo a která stejně jako třeba problematický zákaz nedělního prodeje nedokáže vláda vyargumentovat.

Ať si umíme vzít poučení

Vítězi amerických prezidentských voleb se prohlásili oba hlavní kandidáti, Donald Trump i Joe Biden, jenže jenom Biden na to dostal dost hlasů. Trump ale tvrdí, že miliony hlasů pro Bidena byly nelegální, naopak hlasy pro něj byly ukradeny, stejně jako celé volby, dokonce i ve státech, kde hlasování organizovala administrativa vedená Trumpovými republikány.

Čtěte také

Trump stále pro svá tvrzení slibuje důkazy a burcuje své příznivce, aby mu je dodávali, jenže ty důkazy pořád nějak chybí. A tak se tragikomickým symbolem váhy Trumpových proklamací stala tiskovka svolaná jeho kampaní, kterou prezident poslední čtyři roky vládnoucí Spojeným státům původně osobně avizoval do Four Seasons ve Filadelfii, tedy, jak všichni logicky chápali, do hotelu tohoto řetězce v centru města, který by pro takovou tiskovku byl tím vhodným místem.

Jenže Trumpovi lidé to při rezervaci prostor popletli a přišli na to pozdě, zamluvili si totiž místo ve Four Seasons Total Landscaping, zahradnictví na okraji města umístěném mezi krematorium a sexshop. A tam na parkovišti se tiskovka nakonec opravdu konala, jak případné. 

Běloruský diktátor Lukašenko slavnostně zahájil provoz první jaderné elektrárny v zemi, jejíž hranice leží jen sedm kilometrů od Černobylu. Hned druhý den ale měla elektrárna poruchu a museli ji z provozu odstavit. Protesty proti Lukašenkovi a jím zmanipulovaným volbám v Bělorusku stále neustávají, ještě je zesílila smrt malíře Ramana Bandarenky.

Čtěte také

Ten se jen vyšel podívat před dům, co se děje, když mikrobusem přijela skupina maskovaných mužů, kteří začali strhávat vlaječky používané jako symbol protilukašenkovské opozice.

Muži Bandarenku surově zmlátili a odvezli, ten později v nemocnici zemřel, aniž nabyl vědomí. Podle oficiální verze Lukašenkových úřadů našli malíře před jeho domem zraněného a opilého policisté, kteří ho odvezli nejdříve na služebnu a pak do nemocnice. Kromě zranění měl prý Bandarenka otravu alkoholem, a skutečnou příčinu smrti je tedy třeba teprve vyšetřit, záchranáři i zpráva z příjmu v nemocnici ale uvádí, že malíř vůbec žádný alkohol v krvi neměl.

V metropoli Turkmenistánu Ašchabadu odhalil tamní vládce Berdymuhamedov šest metrů vysokou zlatě zářící sochu svého oblíbeného psího plemene. V Mladé Boleslavi decimuje divoké králíky epidemie myxomatózy. Na palubu ruské jaderné ponorky zakotvené u Kamčatky se nalodila medvědice s mládětem.

Petr Schwarz

Bývalý ruský ministr kultury a nyní Putinův poradce Medynskij varoval před tím, aby Koněvova socha původně stojící v pražských Dejvicích byla přemístěna do Ruska, jak to požadoval například ministr obrany Šojgu. Podle Medynského by to mohlo inspirovat i další státy bývalého sovětského bloku, aby pomníky sovětské slávy do Ruska posílaly – poučení, které by si z toho Rusko mohlo vzít, ale Medynskij evidentně nevyvodil. Ať my si poučení vzít umíme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.