Týden očima Petra Schwarze: Vepři, pes a předčasná pomlázka justice

19. duben 2019

Množí se varování odborníků, že kvůli prasečímu moru, který se v Číně zcela vymkl kontrole, a kvůli kterému tam musí vybíjet pašíky po statisících, zdraží i u nás velice výrazně vepřové maso.

Podle BBC je ale v Číně v současnosti žhavým tématem diskuse o zavedení takzvaného systému 996, které před týdnem podpořil i zřejmě nejbohatší komunista na světě, majitel Alibaby Jack Ma. Bez tohoto systému by podle soudruha Ma čínská ekonomika velmi pravděpodobně ztratila vitalitu a impuls a příležitost v něm pracovat představuje podle něho „požehnání“.

Ondřej Soukup: Stalin se dostává do pozice mýtické figury

Novinář Ondřej Soukup

Podle březnového výzkumu sociologů moskevského Levada centra sedmdesát procent Rusů hodnotí roli sovětského diktátora Josifa Stalina v ruských dějinách pozitivně. Je to nejvyšší hodnota od roku 2001, kdy to sociologové začali měřit.

Vzhledem k tomu, že toto „požehnání“ vzoru „systém 996“ znamená pracovat 12 hodin denně od devíti do devíti po šest dní v týdnu, je možné jeho zavedení opravdu jen v zemi, kde umí společnost odpovídajícím způsobem stabilizovat, což se tam podle svých slov jezdí učit jistý pán z Pražského hradu.

U nás jsme si připomenuli 50. výročí od zahájení normalizace, dobrodiní dovezeného nám tanky Varšavské smlouvy na pokyn jistého soudruha Brežněva z Kremlu, a připomněli jsme si ho v období, kdy podle průzkumu agentury Levada považuje v Rusku 70 procent občanů za pozitivní roli Stalina, proti kterému byl Brežněv úplný lidumil. Polovina mladých dospělých v Rusku ale podle průzkumu nikdy neslyšela o nějakých hrůzách stalinismu. V některých případech je asi více blaze národu, který nezná své dějiny.

Hodně naděje a pomoci

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a předala státnímu zastupitelství návrh na obžalobu premiéra Babiše a dalších účastníků kauzy včetně členů Babišovy rodiny.

Ondřej Konrád: Čapí hnízdo na cestě k vyššímu levelu?

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Pro ostříleného recidivistu to je jako nic, ale s justiční mašinérií blíže neobeznámený člověk si to zřejmě silně uvědomí.

Jakousi zvláštní shodou okolností bylo na druhý den oznámeno, že novou šéfkou justice se stane Marie Benešová, která v parlamentu nebyla pro vydání Babiše k trestnímu stíhání a patří k úzkému kruhu vyvolených prezidenta Zemana, pro kterého zpracovala analýzu tvrdící, že je u nás možné si trestní stíhání objednat, což zase shodou okolností je jeden z hlavních argumentů, kterým své stíhání vysvětluje premiér Babiš.

Výměna v čele ministerstva spravedlnosti vyvolala podle Mladé fronty Dnes pozdvižení v justici, panuje prý obava, že Benešová má za úkol odvolat Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, dosavadního garanta nezávislosti státního zastupitelství. Komentář myslím netřeba.

Britský stand-up komik Ian Cognito zemřel přímo při představení na jevišti, když předtím žertoval o mrtvici, takže se diváci domnívali, že skeč pokračuje a jeho smrti se ještě několik minut smáli.

Jiří Leschtina: Hrad vypálil na Iva Ištvana. Příštím cílem může být šéf žalobců Pavel Zeman

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Prezidentovo podkopávání pilířů justice zřejmě jen tak neskončí.

Ukrajinský televizní komik Zelenskij bude v neděli s velkou pravděpodobností zvolen hlavou státu, v průzkumech jasně vede nad současným prezidentem Porošenkem.

A u nás ohlásil úmysl kandidovat na prezidenta Jaromír Soukup, miliardář, který se prostřednictvím své televize Barrandov stal svého času nejvytíženějším moderátorem v republice, byť jeho moderátorské přednosti spočívaly především ve schopnosti téměř nemizet z obrazovky a klást každý týden komicky servilní otázky současnému prezidentu Zemanovi a jehož další diskusní pořady se téměř neobešly bez účasti Tomia Okamury, předsedy uskupení s poněkud matoucím názvem Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura, což je zase podle tento týden zveřejněné zprávy ministerstva vnitra o projevech extremismu v roce 2018 parta, která vloni v České republice hrála hlavní roli v šíření projevů rasové, etnické a náboženské nenávisti, dokonce takovou, že zastínila tradiční nácky. A kromě toho je také parlamentní stranou s jedním z nejvyšších počtů členů.

Hořela ikonická pařížská katedrála Notre-Dame, jedna z nejznámějších světových památek. Požár způsobil tragické škody, ale nakonec se hasičům podařilo aspoň zabránit, aby se celá budova zřítila. Nabídky na pomoc při obnově přicházely z celého světa.

Petr Schwarz

Na ropnou plošinu u thajského pobřeží vytáhli z moře psa, který k ní zřejmě doplaval od celých 200 kilometrů vzdáleného břehu. Podle svých zachránců vypadal plavající pes unaveně a dost zoufale se díval, těžko říci, kam měl původně namířeno, naštěstí se nezklamal v naději, že na plošině najde pomoc.

Hodně naděje a pomoci, kterou s sebou přináší velikonoční zvěst, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio