Týden očima Petra Schwarze: Váha slova

17. říjen 2020

Další týden plný českých koronavirových rekordů, denní počet nakažených letí vzhůru, stoupá počet mrtvých a lůžka v nemocnicích se rychle zaplňují.

Vláda schválila urychlenou výstavbu polní nemocnice s až pěti sty lůžky v areálu výstaviště v pražských Letňanech, přijala další přísná opatření, zavřela školy, hospody, kulturní zařízení i sportoviště. Ministr zdravotnictví Prymula apeloval na veřejnost, aby opatření dodržovala, a varoval, že dalších deset až čtrnáct dní bude kritických a situace se bude dále zhoršovat.

Hrozba dalšího ekonomického lockdownu nabývá čím dál reálnějších obrysů, jenže premiér Babiš i prezident Zeman se shodli v názoru, že už na něj nemáme peníze. Slibované zlepšení komunikace ohledně koronavirových opatření mělo zatím ten výsledek, že podle aktuálního průzkumu CVVM účinnosti opatření věří už jen necelá polovina Čechů, a podle průzkumu Behavio sedm z deseti si buď myslí, že vláda situaci vůbec nezvládá, nebo má k jejím postupům velké výhrady. A jen 3 procenta se domnívají, že to Babišův kabinet zvládá skvěle. Kdepak jsou ty ještě celkem nedávné časy, kdy premiér vyzýval média, aby veřejnost koronavirem nestrašila.

Hradní výjimky

Čtěte také

Přestože současná nařízení zakazují všem lidem z podhradí setkávat se na veřejnosti více než v šesti, vyznamenání se předávat na Pražském hradě na státní svátek 28. října konat zřejmě budou. Definitivně o tom rozhodne hlavní hygienička příští týden. Po návštěvě premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka u hlavy státu v Lánech byl alespoň plánovaný počet účastníků zredukován na prezidenta a vyznamenané.

Dlouholetý podporovatel Miloše Zemana, zpěvák Daniel Hůlka, tak každopádně nebude mít možnost při té příležitosti vrátit prezidentovi vyznamenání, které od něj obdržel. Tento úmysl oznámil Hůlka v otevřeném dopise poté, co se v rozhovoru pro MF Dnes Zeman nelichotivě vyjádřil nejen o Hůlkovi samotném, ale i o umělcích obecně a krachujících podnikatelích.

Pozoruhodná je ale zejména reakce hradního mluvčího Ovčáčka, který obvinil Hůlku ze lži, protože hlavě státu prý podsouvá výroky, které nikdy neřekl, a Hůlka prý vychází z mediálních zkazek. Na základě toho pak Ovčáček dovozuje, že mainstreamová média, v tomto případě tedy deník ze svěřenského fondu premiéra Babiše, mohou být v krizových situacích nebezpečná, když „otevřeně lžou nebo šíří dezinformace“. Proti znění rozhovoru ovšem Hrad neprotestoval a MF Dnes má jeho záznam. Inu, podivné jsou cesty hradních pravd, nebo spíše postpravd.

Trumpovy trampoty

Čtěte také

Americký prezident Trump si pro své předvolební video vypůjčil výrok hlavního epidemiologa Fauciho, který ovšem byl zcela vytržený z kontextu, aby se zdálo, že Fauci Trumpa chválí, jak zvládl pandemii. Velký prorok doby postfaktické Trump námitky smetl ze stolu s tím, že ona slova Fauci řekl a jsou nahraná. Že ovšem nemluvil o něm, nechal stranou.

Trumpova nominantka do Nejvyššího soudu Barettová, kterou se tam současný prezident snaží prosadit ještě narychlo před brzkými volbami, se blamovala při slyšení před Senátem, když dokázala vyjmenovat jen čtyři z pěti práv, která Američanům zaručuje první dodatek ústavy.

Slovenské zmatky

Slovenský premiér Matovič se ztrapnil na summitu v Bruselu, když napřed nevěděl, jak začít – s tím se obrátil na mluvčí –, a když se konečně chytil, po chvíli zase ztratil nit a požádal špatnou angličtinou o možnost začít znovu. Když zjistil, že je v přímém přenosu, chytil se za hlavu a projev zkráceně zopakoval.

Předsedu slovenské opoziční parlamentní LSNS Kotlebu odsoudil specializovaný soud zatím nepravomocně na 4 roky a 4 měsíce vězení za propagaci nacismu. Před třemi lety Kotleba na den výročí vzniku fašistického Slovenského státu rozdával sociálně slabým šeky na 1488 eur – čísla 14 a 88 jsou ovšem známé neonacistické šifry.

Petr Schwarz

Muzeum ve francouzském Nantes odložilo výstavu o zakladateli mongolské říše Čingischánovi, kterou mělo pořádat s čínským partnerským muzeem. Čínské úřady totiž tlačily, aby z textů výstavy zmizela slova „mongolský“ a „říše“ a z názvu i jméno Čingischána. V Číně se totiž snaží Mongoly počínštit. Ať se dokážeme ubránit snahám měnit pravdu tak, jak se to zrovna hodí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.