Týden očima Petra Schwarze: Slova za všechny peníze

9. listopad 2019

Jedna neopatrná větička může stát miliardy.

Přesvědčili se o tom vlastníci světoznámého dánského Lega, když v jiné své firmě ztratili za jediný den v přepočtu 3 a půl miliardy korun, o které klesla hodnota akcií. Stačila jedna věta ředitele této firmy, ze které si investoři odvodili, že zisky klesnou, a hodnota firmy rázem spadla o pětinu.

Čtěte také

Před mnoha lety tehdejší český ministr zdravotnictví Bojar vyjádřil v dopisu pochyby o solidnosti firmy česko-švýcarského podnikatele Šťávy, postupně se přidalo několik dost pozoruhodných rozhodnutí dalších představitelů našeho státu a ve známé kauze Diag Human zatím Česká republika přišla o stamiliony, jenže hrozí, že to vůbec nebude konečný účet, dnes už jde o desítky miliard.

A v Lucembursku letos pravomocně nejvyšší soud uznal nárok Diag Human na více než 14 miliard korun a povolil exekuci majetku republiky v této zemi, jenže na českých účtech v Lucembursku se nic nenašlo. Právní zástupci Diag Human tvrdí, že tam prostředky byly a Česko si je stáhlo, čímž se dopustilo trestného činu.

A jako důkaz kromě jiného předkládají oficiální stenoprotokol z českého parlamentu, zachycující dva roky stará slova premiéra Babiše: „Vážení, my jsme prohráli Diag Human v Lucembursku za 14 miliard. Já jsem ještě jako ministr financí stahoval naše aktiva.“ Což tedy mohou být další ze „zlatých“ slov.

Ať dokážeme zachovat chladnou hlavu

Čtěte také

A právě do Lucemburska se tento týden předseda vlády vydal, podle tvrzení serveru Hlídací pes kromě jiného neoficiálně jednat i o této kauze, což Babiš rezolutně odmítl. Naštěstí žijeme v osvícené době, takže nám ho Lucemburčané nezabavili.

Tento týden měla britská vláda zveřejnit zprávu vypracovanou zpravodajským a bezpečnostním výborem parlamentu o ruském vlivu v britské politice, hlavně o tom, do jaké míry Kreml ovlivnil výsledky referenda o brexitu. Tým premiéra Johnsona ale tuto zprávu, kterou už schválily i britské tajné služby, odmítl zveřejnit před předčasnými volbami.

A premiérův mluvčí pak odmítl potvrdit, že ji současné vláda hodlá zveřejnit vůbec. Johnsonův kabinet odmítá i sdělit, jakou a jestli vůbec nějakou bezpečnostní prověrku má klíčový premiérův poradce a architekt kampaně za brexit Cummings, jehož tříletý pobyt v Rusku také budí pochybnosti. Že by se měl Johnson čeho bát?   

Čtěte také

Poslanci vládnoucí nacionálně konzervativní strany Právo a spravedlnost protlačili polským parlamentem zatím v prvním čtením návrh zákona, podle kterého by za sexuální výchovu a osvětu ve školách měly hrozit tři až pět let vězení. Podle polských vládních poslanců je to totiž „šíření pedofilie a ohrožení morálky mládeže“. Kriminál má čekat i lékaře, které předepíšou dívce mladší 18 let antikoncepci.

Polská vláda by se ale především měla snažit omezit počet sebevražd, náš severní soused se totiž v počtu sebevrahů dostal do první dvacítky na světě, celkem se tam vloni pokusilo dobrovolně odejít ze života 11 tisíc lidí, polovině se to povedlo. To je pořád dvakrát tolik, než kolik lidí zahynulo při autonehodách. Hlavně, že poslanci polské vládnoucí strany vědí, co je důležité.

Jak potvrdila olomoucká Palackého univerzita, komunistický poslanec a předlistopadový pendrekový pracovník Ondráček, známý rovněž jako „Mlátička“, opisoval ve své dizertaci „Násilí jako sociálně patologický jev v rodině“. Protože dizertaci Ondráček obhájil už před osmi lety, nehrozí mu od univerzity postih a doktorát mu zůstane.

Petr Schwarz

Nastartované auto zaparkované v Praze před školou, do které si jeho řidička šla honem vyzvednout dítě, bylo takovým lákadlem pro zloděje, že ho ukradl i se spící půlroční holčičkou na zadním sedadle. Nemluvně vyložil na parkovišti o pět kilometrů dál a ještě o pár kilometrů dál pak později policie našla i havarované auto. Ať dokážeme zachovat chladnou hlavu a vyvarujeme se zbytečných chyb, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio