Stát podle ministra zdravotnictví nejspíš definitivně vyhrál spor s Diag Human

26. červenec 2014
Zprávy

Česká republika nejspíš vyhrála letitý spor s Diag Human kvůli státní zakázce na obchod s krevní plazmou. Radiožurnálu to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Stát původně řízení v roce 2008 prohrál a měl firmě zaplatit přes osm miliard korun jako náhradu škody. Vláda se tehdy odvolala.

Právníci text nového rozhodnutí podle Němečka ještě studují a ministerstvo zdravotnictví se k němu oficiálně vyjádří v pondělí ráno.

„Během víkendu sedí naši právníci a právní kanceláří pana doktora Sokola, který nám pomáhá, a já dostanu v pondělí definitivní analýzu toho, co rozhodčí senát pro nás znamená. Nicméně podle informací, které jsem dostal už v pátek, nález vyznívá pro Českou republiku pozitivně a že by to měl být konec té arbitráže,“ uvedl ministr.

Společnost Diag Human odpoledne oznámila, že již obdržela usnesení rozhodců, kteří se zabývali výsledkem arbitráže z roku 2008. Diag tvrdí, že aktuální výsledek přezkumu "nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci".

Proti platnosti rozhodčího nálezu z roku 2008 již neexistují opravné prostředky. Ukončením přezkumného řízení se navíc údajně odstranila překážka, kterou zahraniční soudy zdůvodňovaly zamítnutí vykonatelnosti výsledku arbitráže.

Česko mělo zaplatit přes osm miliard

V srpnu 2008 Česko prohrálo arbitráž s Diag Human a bylo odsouzeno zaplatit 8,33 miliardy korun jako náhradu škody a úroky ke konci července 2007. Diag Human původně po státu požadoval za údajně zmařený obchod s krevní plazmou.14 miliard. Vláda proto rozhodla se proti výsledku arbitráže odvolat. O přezkumu nálezu rozhodoval tříčlenný senát.

Diag Human se kvůli svým finančním nárokům začala v roce 2011 obracet na soudy v zahraničí. Řízení zahájila před soudy v USA, Lucembursku, Británii, Rakousku, Švýcarsku a Francii, v posledních čtyřech však neuspěla.

Například francouzský soud se přiklonil k právnímu názoru Prahy, že Diag Human nemůže na Česku vymáhat v exekuci více než osm miliard korun, které byly firmě přiznány v arbitráži, protože daný rozhodčí nález není pravomocný.

autoři: ČRo , dka | zdroj: ČTK
Spustit audio