Týden očima Petra Schwarze: Občan mezi nebem a diagnózou

28. červen 2020

Premiér Babiš z úkazů na obloze vyvěštil, co nám sdělují Matka Země a Otec Slunce, a tím si pootevřel dveře k případné budoucí úspěšné kandidatuře na prezidenta republiky.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Jak známo, už čtvrté volební období po sobě jsou na Pražský hrad vybíráni pouze lidé, kteří se předtím etablovali jako prognostici – a to je v podstatě moderní výraz pro věštce. Prognostici se ale při předvídání budoucnosti alespoň oficiálně odklonili od tradičních metod, jakými jsou například právě vykládání nebeských úkazů, extatické naslouchání Matce Zemi, čtení z čajových lístků či haruspicium neboli předvídání z vnitřností obětovaných zvířat. Babišova náklonnost k po staletí nebo tisíciletí používaným tradičním metodám by ale mohla napovídat, proč před časem pocítil potřebu vlastnit obří masokombinát Kosteleckých uzenin.

Čtěte také

O pár dní později Andrej Babiš oznámil, že jeho dosavadní politický pobočník Faltýnek asi nebude na sněmu hnutí ANO napřesrok obhajovat pozici prvního místopředsedy. Zdroj této informace Babiš neodhalil. A tak se můžeme jen dohadovat, jestli to, že se Faltýnek asi rozhodne nekandidovat, sdělil Faltýnek Babišovi, Babiš Faltýnkovi, nebo to oznámili Otec Slunce a Matka Země v závislosti na postavení hvězdy Sirius nad Čapím hnízdem.

Důležitou informací pro řízení českého státu se také může stát zpráva, že vědci z londýnské University College pomocí analýzy dat zaslaných před lety sondou Cassini objevili dosud nejdelší známý ohon komety, který by měl měřit přes miliardu kilometrů.

Odborníci v politice

Nad Teheránem se objevila ohnivá koule. V Česku stále hrozí klíšťata, je jim tu teď dobře, pro jejich aktivity platí osmý stupeň rizika z deseti. Krajský soud v Hradci Králové rozhodl, že označení poslance SPD Kohoutka za lichváře je „přípustné, věcné a konkrétní i přiměřené“.

Čtěte také

Jeho právní zástupce označil rozsudek za útok na SPD. Kohoutek za to, že jej nazvala lichvářem, žaloval bývalou členku hnutí. Tímto označením se cítil dotčen, protože jeho bývalá firma pouze poskytovala nebankovní půjčky s ročním úrokem 240 % a RPSN, které ukazuje, co dlužník za půjčku s různými poplatky opravdu zaplatí, bylo podle inspekce téměř až 800 %. Úplnou třešničkou na dortu pak je, že Kohoutek se stal s kolegy z SPD předkladatelem zákona, podle kterého by trestným činem lichvy byla půjčka s RPSN vyšším než 20 %. Rozhodně se ale dá říct, že tady se spolupředkladatelem zákona stal specialista v oboru, směřujeme tedy k většímu zapojení odborníků do politiky.

Svérázné výklady

Bulharský premiér Borisov obvinil nedaleko bydlícího prezidenta země Radeva, že ho dronem špehoval a fotografoval spícího v ložnici. Sovětský svaz v roce 1941 nenapadlo jen Německo, ale všichni jeho komplicové – hitlerovská Evropská unie –, a proto fráze o vítězství sovětského lidu nad fašistickým Německem není přesná, tvrdí ve svém redakčním komentáři list Komsomolskaja Pravda a mezi „útočníky“ zařazuje třeba i nás. Pravda vskutku po komsomolsku.

Petr Schwarz

Ministerstvo práce a sociálních věcí upozornilo, že pokud rodič, který nechával kvůli koronaviru dítě doma, ho pustí, byť jen na hodinku, do školy pro vysvědčení, nebude mít za ten den právo na ošetřovné. Později ministerstvo doplnilo, že po těchto rodičích ale nebude pátrat. To je od něj jistě hezké. Jen jsem zvědav, jestli to je počátek trendu, kdy úřady začnou dopředu samy oznamovat, že zrovna nehodlají provádět nějakou šílenost.

Hlavně se nezbláznit, i když to někdy práská hned vedle, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související