Karel Barták: Andrej Babiš České republice v EU spíš škodí

21. červen 2020

Pokud se pamatuji, ještě nikdy neschválil Evropský parlament rezoluci mířící na úřadujícího šéfa vlády členského státu – až nyní.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Toto neslavné prvenství si vysloužil český premiér Andrej Babiš za to, že je podle europoslanců kvůli pokračujícímu faktickému vlastnictví holdingu Agrofert „potenciálně“ ve střetu zájmů a to je neslučitelné s evropskou legislativou. Není to dobrá zpráva ani pro něho, ani pro Českou republiku.

Čtěte také

Paradoxně ve stejný den se Andrej Babiš usadil spolu s lídry dalších 26 zemí EU k počítači, aby se na dálku poprvé bavili o rozpočtu Unie na příštích sedm let, zejména o fondu záchrany evropské ekonomiky po koronavirové krizi. A hle, text rezoluce se obrací přímo na tyto státníky, členy Evropské rady, aby v souvislosti s vyšetřováním českého premiéra „učinili všechna nezbytná a odpovídající opatření, která zabrání střetu zájmů v kontextu tohoto jednání“.

Takže to by bylo. Premiéři a prezidenti vědí, že jeden z nich má máslo na hlavě. Vědí, že je oslaben nejen nezávaznou rezolucí Evropského parlamentu, ale také pokračujícím šetřením Evropské komise, kdy jeho výsledky mohou být citelnější.

Nedovolit oligarchům hrabat evropské dotace

Čtěte také

Váha jeho argumentů v Evropské radě tím utrpí, stejně jako schopnost vytvářet spojenectví a účinně prosazovat zájmy Česka nebo skupiny podobně smýšlejících zemí. Tento paralyzující stín padá na celkové české zápolení v rámci Evropské unie. „Kvůli střetu zájmů Andreje Babiše má Česko horší pozici ve vyjednávání a doplácí na to,“ řekl k tomu místopředseda Evropského parlamentu, poslanec za Piráty Marcel Kolaja.

Premiér Babiš i vláda budou rezoluci Evropského parlamentu zlehčovat a relativizovat. Kdo ale zná fungování evropských institucí, dobře ví, že takovéto dokumenty, opřené o masovou podporu pléna parlamentu, berou další instituce setsakra vážně.

Tím spíš, že poslanci nejen pochybují o Babišově statusu politika-podnikatele, ale vyzývají komisi, aby si na Česko vůbec pořádně posvítila, pokud jde o rozdělování peněz ze strukturálních a zemědělských fondů. Je velmi pravděpodobné, že to komise udělá, už aby parlamentu ukázala, že jeho podněty bere vážně.

Čtěte také

Toto vše diskredituje Českou republiku rok a půl předtím, než se ujme předsednictví v Evropské unii. Normálně by se česká administrativa měla touto dobou již plně soustředit na výzvy prvního pololetí roku 2022 a koordinovat přípravu se zeměmi, které budou Unii šéfovat před námi a po nás. Místo toho se pozornost nadále soustřeďuje na negativní témata, jako je Babišův údajný střet zájmů.

Sám premiér, který se zprvu vydával za fandu evropské integrace, se vymezuje stále negativněji a opovržlivěji – to se projevuje i v takových krocích, jako je seškrtání rozpočtu pro české předsednictví nebo odvolání velvyslance při EU Jakuba Dürra.

Rezoluce Evropského parlamentu má ale i svou pozitivní stránku. Poslanci nejenže apelují na vlády členských zemí, aby se vyvarovaly všech případů střetu zájmů na vysoké politické úrovni, ale žádají Evropskou komisi, aby nedovolila oligarchům hrabat evropské dotace, zejména zemědělské.

Karel Barták

Podle europoslankyně Michaely Šojdrové za KDU-ČSL se tak na komisi stupňuje tlak, aby změnila pravidla a zprůhlednila identifikaci konečných příjemců evropských dotací – vedle tlaku na svědomí a morálku všech, kdo nakládají s penězi evropských daňových poplatníků.

 Autor je publicista

autor: Karel Barták
Spustit audio