Týden očima Petra Schwarze: Normální život? Snad někdy jindy

9. srpen 2020

Česká vláda bude mít ještě týden prázdniny, premiér Babiš vyrazil na dovolenou na Krétu, protože, jak prohlásil dříve, zaplatil ji už před koronavirem.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

A jak prohlásil před týdnem, celé okolí mu říká, že je „nesnesitelnej“ a že má vypadnout. Koronavirus si volno pořád nebere, i když pokud bychom měli soudit z vládních opatření, speciálně v České republice ho zvláštním způsobem k šíření povzbuzují hlavně kulturní akce.

Mohutný výbuch špatně uskladněných téměř tří tisíc tun ledku v libanonské metropoli Bejrútu si vyžádal přes 150 mrtvých, tisíce zraněných, poničené město, zničené zásoby obilí a vyvolal v zemi mohutné demonstrace proti vládnímu šlendriánu.

Čtěte také

Nedůvěra Libanonců k tomu, že stávající politické síly jsou schopny zajistit v zemi normální život, jde už tak daleko, že někteří požadují, aby správu země převzala na čas OSN nebo opět po téměř osmdesáti letech od vyhlášení nezávislosti Francie. To ale francouzský prezident Macron při návštěvě Bejrútu jednoznačně odmítl. Přesto petici na podporu tohoto požadavku podepsaly už desetitisíce Libanonců. Internetem letí konspirační teorie a spolu s nimi zjevně zfalšovaná videa a fotografie, které se pomocí montáží snaží vyvolat dojem, že výbuch způsobil nějaký letecký nebo raketový útok.

Sexy komunista

Fotkám se prostě dneska nedá věřit. KSČM pro svou propagaci použila snímek mladé ženy, jejíž tvář měla dodat váhu heslu, že prý „být komunistou je IN“. Trochu problém byl, že na oné fotografii byla pětatřicetiletá Němka, která s komunisty nemá nic společného – její fotografii si zdarma stáhli z fotobanky.

Čtěte také

Nizozemský autor snímku si vyžádal, aby okamžitě přestali obrázek používat, čemuž KSČM vyhověla. Zároveň ale vedoucí jejího mediálního úseku Grofová upozornila, že snímky z fotobanky hodlá strana používat dál, protože to dělala pravidelně a zatím nezaznamenala problém. A navíc fotografování autentických komunistů představuje finanční zátěž.

Poslanec Grospič se též ohradil, že to dělají i jiné strany, tak proč ne komunisté. No, třeba proto, že by se jim pak nedal věřit ani ten obličej. Ale nakonec přece jen šla KSČM do sebe. Další pozoruhodné heslo, že „socialismus je sexy“, už doplnila fotografií svého politika, bývalého poslance Klána. Ten na sebe nejvíce upozornil před lety, když některá média zveřejnila jeho někdejší profil na seznamce, ve kterém se pochlubil velikostí a oholeností svého mužství a mimo jiné připojil, jakým milostným polohám dává přednost. Zhodnocení, co je „sexy“, už nechám na vás.

Trochu podobný problém řeší i kampaň současného amerického prezidenta Trumpa. Slavný kanadský muzikant Neil Young ji zažaloval kvůli porušení autorských práv a požaduje odškodné 150 tisíc dolarů. Několikrát totiž za posledních pět let vedení Trumpovy kampaně vyzval, ať nepoužívá jeho písně.

Jak Young uvedl, „nemá v úmyslu znevážit práva a názory amerických občanů, kteří mohou svobodně podporovat kandidáta podle svého výběru“, nicméně nemůže dovolit, aby jeho hudba „byla použita jako ‚tematická píseň‘ pro rozdělující, neamerickou kampaň ignorance a nenávisti“.

Trable se zvířaty

Neobvyklá honička se odehrála u jezera nedaleko Berlína. Odpočívajícímu nudistovi tam v nestřežené chvíli ukradla igelitku s notebookem bachyně, která vyvedla selata na vycházku do lidské společnosti. Přinutila tak zcela nahého postaršího muže, aby ji mezi mnoha překvapenými diváky pronásledoval přes celou louku, než získal svůj majetek zpět.

Petr Schwarz

Naopak sedm hodin musel stát nehnutě muž na severu Indie, než se podařilo specialistům na odchyt hadů dostat z jeho kalhot smrtelně jedovatou kobru. Do nohavice muži vlezla, když chvíli odpočíval se zavřenýma očima.

Spoustu trpělivosti a nerušený odpočinek přeje čtenářům, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související