Týden očima Petra Schwarze: Nenažraný vlk a sežraná koza

19. prosinec 2020

Vláda premiéra Babiše protlačila sněmovnou rozpočet na příští rok, a šla z toho hlava kolem. Cenou za to byl ústupek komunistům požadujícím, aby se 10 miliard z obrany přesunulo do rozpočtové rezervy.

To ještě před pár dny jednoznačně odmítal jak premiér Babiš, tak sociální demokracie, ministr obrany Metnar kvůli tomu navíc hrozil demisí.

Čtěte také

Nakonec ale všichni změnili názor, protože, jak premiér vysvětlil, miliardy se hned na začátku roku zase obraně vrátí. Takže to byla vlastně jen taková hra, jenže tady neplatí, že vlk se nažral a koza zůstala celá.

On totiž je takovou hrou vlastně celý ten schválený rozpočet, protože nejenže počítá s nereálně vysokými příjmy, nereflektujícími prognózy koronavirové krize, ale do jeho už tak rekordního schodku má ještě přibýt další stomiliardový zásek, až bude schválen onen proslulý daňový balíček. Takže zákon o rozpočtu bude nutné novelizovat a komunisté si jen dopředu potvrdili, že si můžou diktovat dle libosti.

Koronavirová situace se zhoršuje, nyní začal s výjimkami platit čtvrtý stupeň podle Psa, zároveň se ale ten čokl sám už ocitl ve stupni pátém. Ani nová opatření ale nedokázala vláda schválit beze zmatků, takže sice povolila prodej ve všech obchodech, ale zároveň podle předem stanovených zásad zakázala nákup čehokoli jiného než základních životních potřeb.

Ať dokážeme zapomenout na strasti a hrozby

Když na to novináři upozornili, ministr zdravotnictví Blatný vysvětloval, že nařízení vyjmenovává, co úřady v hrubých obrysech označují za nezbytně nutné, a že je potřeba užívat zdravý selský rozum místo kreativního výkladu.

Čtěte také

Blatný něco takového už musel říct, výzva, aby se občané svým „zdravým selským rozumem“ snažili odhadnout, co vláda opravdu zakazuje a co není nutné brát tak úplně vážně, už ale ukazuje skutečné zoufalství.

Nejen u nás ale protikoronavirová úřední opatření někdy nedávají moc smysl, například v americké Kalifornii nesmí být otevřené kostely, zato striptýzové kluby ano. Dva církevní sbory se tedy, aby mohly mít otevřeno, prohlásily za přátelské rodinné striptýzové kluby, jeden z pastorů pak nové zaměření kostela na videu pro úřady dokladoval decentním striptýzem, při kterém odložil kravatu.

Joe Biden se stal oficiálně zvoleným prezidentem Spojených států, hlasování volitelů za jednotlivé státy zvrat nepřineslo, všichni odevzdali hlasy podle výsledků voleb, tedy 306 pro Bidena, 232 pro Donalda Trumpa. Trump ale stále svou prohru neuznal, i nadále mluví o ukradených volbách a velkých volebních podvodech a nemalá část jeho příznivců mu věří, přestože o ničem takovém žádné důkazy nejsou.

Čtěte také

Trumpovi oddaný ministr spravedlnosti Barr také žádné nenašel, na začátku týdne odevzdal dosluhujícímu prezidentovi zprávu o výsledcích vyšetřování oněch údajných podvodů – a rezignoval.

V čínském cirkusu napadl krotitele tygr, i když měl vytrhané zuby, zle krotitele pocuchal a při snaze šelmu zpacifikovat přišel další zaměstnanec cirkusu o prst. Tygra jde opravdu jen těžko považovat za domácího mazla, a to i když ho chovají na české vesnici – ve Chvojenci na Pardubicku chtěla starší žena pohladit tygra v kleci, ten jí ukousl ruku.

Agentura Reuters se pokusila názorně vysvětlit, kolik se člověku dostane do těla mikroplastů, mikroskopických zbytků plastových odpadů, které se vyskytují ve vodě i ve vzduchu a my je pak většinou vypijeme s vodou.

Petr Schwarz

Za rok takto podle Reuters prý jeden člověk zkonzumuje celou hasičskou helmu, a nás může jen trochu těšit, že v českých povrchových vodách je koncentrace mikroplastů dvacetkrát menší než třeba v londýnské Temži. Ať dokážeme alespoň na chvíli zapomenout na všechny strasti a hrozby, krásné, klidné a požehnané vánoční svátky přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio