Tomáš Klvaňa: USA 2020 – Biden a vakcína na konci tunelu

17. prosinec 2020

Před 28 lety označila britská královna Alžběta II. rok 1992 jako hrozný – latinsky annus horribilis – kvůli různým rodinným potížím a požáru na hradě Windsor.

Spojené státy mají pádnější důvod říkat stejně roku letošnímu. Za 9 měsíců zemřelo na covid-19 přes 300 tisíc lidí, což je víc než zahynulo amerických vojáků ve druhé světové válce. V těchto dnech umírá ve Spojených státech na covid každý den zhruba stejný počet lidí, jako bylo obětí teroru z 11. září 2001 – asi tři tisíce.

Čtěte také

Minimálně desítky tisíc těchto obětí jdou na vrub nekompetentnosti federální vlády. Prezident Donald Trump pandemii zlehčuje a podceňuje, z nošení roušek udělal bitvu v nekončící kulturní válce a do paměti se jistě zapíše zejména jeho nechtěně tragikomický výrok o vstřikování bělidla do žil jako možné ochrany před smrtícím virem.

V roce 2020 Američané také zjistili, že jedna ze dvou hlavních politických stran je ochotna tancovat s demokracií obkročák. V Republikánské straně sílí autoritářské tendence už aspoň jedno desetiletí, ale stejně je šokující, že se velká část jejích politiků nechala Trumpem zatáhnout do nedemokratického pokusu zvrátit výsledky prezidentských voleb. Ten pokus mimochodem stále pokračuje.

Republikáni a demokracie

Zopakujme fakta: Novým prezidentem byl v listopadu zvolen demokrat Joe Biden. Dostal přes 81 milionů hlasů. To je historický rekord a o 7 milionů hlasů víc než Trump. Biden získal 306 volitelů, o 36 víc než potřeboval, a ti jej také toto pondělí oficiálně zvolili prezidentem.

Čtěte také

Navzdory pandemii volby proběhly hladce, byly svobodné a fér. Svědčí o tom výroky soudců ve více než 50 žalobách, jež podal Trump kvůli údajnému spiknutí za účelem připravit jej o prezidentský úřad. Nic takového se nestalo, všechny žaloby prohrál a nepředložil jeden jediný solidní důkaz.

Přesto se ministr spravedlnosti Texasu ve spojení se 17 dalšími státními ministry a 126 republikánskými kongresmany obrátili na Nejvyšší soud, aby na základě údajných technických nedostatků zvrátil volby v několika státech, v nichž Trump prohrál. Soud má v současné době většinu 6:3 ve prospěch konzervativců a třetinu z devíti soudců jmenoval sám Trump. Přesto soud hodil republikánům žalobu na hlavu a odmítl se jí vůbec zabývat.

Čtěte také

Republikáni bývali kdysi pro federalismus. Dnes chtějí, aby jeden stát diktoval druhému, jak má organizovat volby.

Republikáni kdysi zastávali hodnoty soudcovské umírněnosti. Dnes prosazují mocenský soudní aktivismus nejhoršího druhu, když žádají soudy, aby bez důkazů zneplatnily svobodné volby, které nedopadly podle jejich představ.

Republikáni kdysi vyznávali realitu jako korektiv ideologie. Dnes jsou jim spřízněná média plná lží a manipulací. Proto také desítky milionů lidí po celém světě opravdu věří nesmyslu, že volby nebyly čisté.

Tomáš Klvaňa

Republikánská strana bývala oporou demokracie. Dnes je její největší hrozbou. Naštěstí se černota tunelu roku 2020 pomalu zvedá a na jejím konci je světlo nové vakcíny proti viru a nového, demokratické instituce ctícího prezidenta Bidena.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio