Týden očima Petra Schwarze: Nazí v modrých čárách

3. květen 2020

Včera byl Světový den nahého zahradničení – jeho obliba prý hlavně západně od našich hranic roste.

U nás se tohle zvláštní vybočení z běžné rutiny moc nechytá – a navíc byla docela zima. A stejně, pokud to chápu dobře, v Česku teď úplně nahé zahradničení asi ani oficiálně povolené není, roušku by zřejmě měl mít i ten, kdo se bez šatů a sám hrabe v záhonku na vlastní zahrádce, pokud tedy ta zahrádka není bydliště. Tam jedině mohou úplně všichni dýchat bez roušky.

Podle toho právě teď platného nařízení mohou nově být bez roušky i děti v mateřských školách, účinkující umělci, pokud splní další podmínky, lidé s vymezenými poruchami intelektu a rozhlasoví moderátoři, pokud jsou sami ve studiu a splní další podmínky, děkujeme.

Co platilo včera…

Čtěte také

Vláda s uvolňováním protiepidemických opatření zrychlila, fajn, situace to umožnila. To je dobrá zpráva. Ale přece jen by to mohlo probíhat tak, aby si člověk málem nemusel najímat právníka k tomu, aby zjistil, co ještě platí a co už zase ne. Tedy pokud by se našel právník, který bude ten kolotoč stíhat.

Pokud součástí tohoto uvolňování má být, jak jsme se tento týden dozvěděli, že se na občany přenese více zodpovědnosti za ochranu zdraví jejich i lidí okolo, je také potřeba, aby jim někdo vysvětlil smysl, proč zrovna tohle se už může a tohle zase ne. Zvláště když nová nařízení zhusta působí, že je vláda střílí od boku – takže v někom vyvolávají obavy, že se opatření uvolňují příliš rychle, a v jiných zase pocit, že už vlastně žádná nejsou zapotřebí. I když jsou.

Samozřejmě, že je zcela mimořádná situace a spousta věcí se musí řešit za pochodu. Multiministr Havlíček včera v Právu líčil, jak armáda úředníků nápady vlády okamžitě překlápí do praktické podoby. Jenže proč se oni úředníci například v době, kdy se skoro žádné svatby nekonaly, zabývali i tím, kolik propisovaček se má na těch svatbách hygienicky používat?

Když pak měly otevřít v pondělí některé obchody, jejich provozovatelé se dozvěděli podmínky otevření až v sobotu. Přitom se těmi podmínkami úředníci mohli zabývat s předstihem – místo řešení tužek na spíše hypotetických svatbách bez hostů a nevěstiny možnosti nechat si u kadeřnice upravit účes.

… neplatí dnes

Čtěte také

Tento týden vláda obnovila platnost modrých zón a oznámila to večer, doslova pár hodin dopředu. Tedy oznámila – na tiskovce ani slovo, pouze to vyvěsila na úřední desku. Když si některá města stěžovala, že je to příliš ukvapené, vicepremiér Hamáček jejich námitky smetl dost zvláštně.

„Každý starosta mohl večer zavolat šéfovi městské policie a říct, že vláda zrušila toto opatření, a mezitím si svolat radu a vyřešit to. Není to nic složitého,“ uvedl s tím, že každý, kdo ráno přijede do Prahy, „vidí, jestli modrá zóna je, nebo není“. Ano, ta tam je pořád, ty modré čáry nevěděly, že na vládní příkaz mají zmizet a zase se pak objevit. A lidi odjinud zase těžko mohli vědět, jestli na nich smí parkovat.

Problémy mocných

Čínský prezident volal tomu českému, aby ho zas jednou pozval do Číny. Si Ťin-pching při té příležitosti poděkoval, že když to Čína potřebovala, Česko jí poslalo humanitární pomoc. A Miloš Zeman poděkoval, že když pak Česko potřebovalo, Čína mu ochranné prostředky dovolila nakoupit.

Čtěte také

V Rusku rychle roste počet nakažených – už jich je 100 tisíc, nakazil se i premiér – a nízká cena ropy je moc špatnou zprávou pro rozpočet, a tak Kreml sjednocuje národ bojem o Koněvovu sochu a na úrovni ministra zahraničí řeší článek v českém časopise.

Ve Spojených státech je nakažených přes milion a počet obětí převýšil počet amerických padlých ve Vietnamu. Prezident Donald Trump věří, že jsou lidé moudří a nemyslí si, že voliči v listopadu zvolí do Bílého domu nekompetentního člověka.

Agentura AP zveřejnila video, na kterém krávy radostně skáčou, když se po zimě, kterou strávily zavřené v chlévě, dostanou ven na pastvu. Jeden britský farmář tím prý chtěl ilustrovat, jaké emoce prožijí lidé, až se dostanou ven z karantény. Tak ať se toho už dočkáme a ať nás nějaký nezodpovědný dobytek zbytečně neohrožuje, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související