Týden očima Petra Schwarze: Na něco kouzlo Vánoc prostě nestačí

21. prosinec 2019

Zvýšení rodičovského příspěvku od ledna o celkem 80 tisíc korun se nebude týkat všech rodičů dětí do čtyř let, ale jen těch, kteří ještě příspěvek nedočerpali. Nejméně 70 tisíc těch ostatních ostrouhá.

Někteří z nich se vydali do Poslanecké sněmovny, aby se na poslední chvíli před závěrečným hlasováním pokusili postoj vládní většiny změnit, ale neuspěli.

Čtěte také

Od ministryně financí Schillerové z hnutí ANO se dozvěděli, že je schválený rozpočet a ona neumí čarovat, ale už ne, proč tedy tu vyčleněnou částku nerozdělili pro všechny stejně. Ostatně Schillerová je podle svých slov přesvědčená, že je to spravedlivé rozdělení.

Premiér Babiš jedné z protestujících maminek slíbil, že „když to chce“, doplatí jí to on ze svého – pokud tedy splní slib, nedostane těch 80 tisíc korun nejméně 70 tisíc rodin mínus jednu, což je pořád nejméně 70 tisíc.

Spravedlivější, než kdyby vyšší příspěvek dostali všichni, je tohle rozdělení i podle šéfa vládu podporujících komunistů Filipa, který připojil i vysvětlení: ti, kteří příspěvek už vyčerpali, si už vydělávají a se zvýšením ani nepočítali. Takže podle komunistické logiky si ti, kteří šli do práce a platí daně, zaslouží méně než ti, kteří to neudělali. Vskutku spravedlnost.

Ať nacházíme kouzlo Vánoc

Čtěte také

Nebyl to tento týden jediný výrok Vojtěcha Filipa, který zazvonil, už předtím se pokoušel trhnout rekord v nechutnosti.

Na zasedání ÚV KSČM se pustil do spolku Milion chvilek pro demokracii, který i tento týden organizoval demonstrace proti Babišově vládě. „Teď si vyzkoušeli blokádu hlavního nádraží, vyzkoušeli si kybernetický teroristický útok na nemocnici a zatím jim to prochází,“ tvrdil Filip.

V rozhovoru pro iRozhlas pak přidal, že teroristický útok „může“ být s Milionem chvilek spojený, a jestli za tím stojí spolek nebo někdo jiný, to je otázka pro orgány činné v trestním řízení a ty se tím musí zabývat i v této souvislosti.

Čtěte také

Jasně, sice nic neukazuje tímto směrem, ostatně jediný opravdový teroristický útok u nás v poslední době spáchal příznivec SPD, ale proč si neplivnout, když nelze dokázat ani opak.

Stejně jako to, že Filip není kolaborantem příšer z jiné galaxie, který má za úkol u nás vyvolat sucho, to by asi také měly orgány činné v trestním řízení vyšetřit. Teď už nezbývá než čekat, kdy přijde na řadu americký brouk.

Koneckonců, když už byl Filip v ráži, tak ještě obvinil KDU-ČSL, ODS, TOP 09 a Piráty z kolaborace s cizí mocí, která ohrožuje suverenitu Česka. Od předsedy KSČM, nástupnické partaje komunistů, kteří s okupační mocí kolaborovali u nás po desetiletí, je to obzvláště pikantní.

Čtěte také

A když už jsme u té okupace, ruské ministerstvo zahraničí na svých stránkách zkritizovalo, že bude u nás výročí vpádu okupačních vojsk připomínáno jako Den památky obětí invaze z roku 1968. Podle ruského komentáře to nepomůže spolupráci a je to „velké rozčarování“, takže spolupráci zřejmě pomůže, když se budeme tvářit, že se vlastně nic nestalo.

Ruská nehoráznost vzbudila u nás ostré reakce, jako první se ozval prezident Zeman, kde byste ale odsouzení marně hledali, je… stránka KSČM. Kruh se uzavřel.  

Britská královna Alžběta II. v parlamentu ujistila své spoluobčany, že končí nejistota a vláda do konce ledna vyvede Spojené království z Evropské unie. V Jindřichově Hradci kdosi podřezal a odnesl kozu, která byla součástí místního betlému.

Petr Schwarz

Manželé z předměstí australského Melbourne omylem při velkém úklidu vyhodili své diamantové snubní prsteny, pracovníci sběrného dvora jim ale pomohli probrat 30 tun odpadu a krabičku s prsteny nalézt. Mluvčí místní radnice pak vyjádřil hrdost na zaměstnance města, kteří pomohli „obnovit kouzlo Vánoc“.

Ať kouzlo Vánoc nacházíme i méně dramatickým způsobem, požehnané a klidné svátky přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio