Týden očima Petra Schwarze: Mosty k moci

19. květen 2018

Nová česká vláda požívající důvěry Poslanecké sněmovny je stále jen jakousi chimérou vznášející se v povětří.

Sociální demokraté jsou před vnitrostranickým referendem rozpolceni v otázce, zda do Babišovy vlády mají vstoupit, komunisté za případnou toleranci kabinetu vznášejí další požadavky, a ne malé.

Jan Vávra: Babiš je predátor. Nemá zájem spolupracovat, ale partnera pozřít

Jan Vávra

Sociální demokracii nečeká ve vnitrostranickém referendu lehké rozhodování, ačkoli její vedení při vyjednávání s Andrejem Babišem vymýšlelo různé varianty, jak uspokojit ty své členy, kteří jsou proti koalici s ANO.

Například chtějí obsazovat posty ve státních podnicích, což je v přímém rozporu s Babišovými dřívějšími prohlášeními, že na státní podniky mají dohlížet odborníci a ne političtí nominanti a co je ještě mnohem vážnější, KSČM trvá na tom, abychom nedodrželi naše spojenecké závazky a neposilovali účast našich vojáků v zahraničních misích.

Komunisty nepřímo podpořil prezident Zeman plédující pro naši účast pouze v bojových misích, což by nezahrnovalo už schválenou účast našich vojáků na misi Severoatlantické aliance v Pobaltí, které má oprávněné obavy z ruských hrozeb. V Kremlu mají z hradního pána zase radost, my se můžeme jen stydět.  

Jindřich Šídlo: Andrej Babiš začíná vypadat jen jako muž kampaně. Sestavit vládu je nějak nad jeho síly

Andrej Babiš

Rozumíte vůbec tomu, co se teď v politice děje? Sice vyjednavači hnutí ANO a ČSSD připravili text programového prohlášení nové koaliční vlády, ale zase se začala ozývat KSČM i někteří členové ČSSD. Chtějí dělat úpravy textu. Čas na to mají až do pondělí, kdy by mělo u sociálních demokratů začít vnitrostranické referendum.

Prezident také oznámil, že nechce jmenovat sociálně-demokratického kandidáta na post ministra zahraničí Pocheho, údajně kvůli tomu, že se před třemi lety v jednom článku vyjádřil, že bychom měli přijmout nějaké migranty a podle hlavy státu tak Poche není v souladu s vládní politikou odmítání kót. Pozoruhodné je, že například o dva roky později, prakticky přesně před rokem, Poche kvóty dosti ostře odmítl, ale prezident už má záminku pro to, aby měl při sestavování kabinetu větší slovo.

A prozápadně orientovaný Andrej Babiš je v čím dál prekérnější situaci – má sice stále ohromnou podporu českých voličů, ale zároveň je konfrontován s čím dál brutálnějšími požadavky, jejichž přijetí by znamenalo nejen popření jeho vlastních slibů, ale udělalo by z něj pro Západ stejně důvěryhodnou osobu, jakou tam je Miloš Zeman. Následující týdny ukážou, kam je ve své touze vládnout schopen zajít.

Právo na život a svobodu

Most na Krym chtěl postavit už car Mikuláš II.

03800221.jpeg

Ruský server NEWSru.com na názorové stránce k otevření mostu přes Kerčskou úžinu na Krym cituje výrok, který na svém facebookovém profilu zveřejnil ruský politik Konstantin Borovoj. „Samotná stavba mostu nezmění vůbec nic. Je úplně jedno, jestli stojí, nebo nestojí. Protože stavba mostu je především propagandistickou akcí,“ vzkázal politik.

Ruský prezident Putin předvedl, že se kromě řízení státu umí vypořádat i s řízením náklaďáku. Za jeho volantem otevřel nový 19 kilometrů dlouhý most spojující ruskou pevninu a anektovaný ukrajinský poloostrov Krym, který Kreml samozřejmě, jako vše, co ruská armáda obsadila, považuje za svůj na věčné časy. Most je v Rusku nazýván stavbou století a stál jenom podle oficiálních údajů bratru 80 miliard korun, takže v tomto ohledu dalece překonal i legendární pražský supertunel Blanka.

Velkého úspěchu dosáhl v Čečensku Putinův věrný podporovatel, místní diktátor Kadyrov, řídící s tichým souhlasem Kremlu tuto ruskou autonomní republiku s pomocí islámského práva šaría. Podle oficiálního oznámení ruského ministra spravedlnosti Konovalova je zcela neopodstatněná ostrá kritika porušování práv čečenských homosexuálů, jelikož tato práva nemohou být porušována vzhledem k tomu, že v Čečensku se žádného homosexuála nepodařilo najít a tudíž tam žádní nejsou.

Setkání Trumpa a Kim Čong-una je riskantní podnik. Místo míru může přijít eskalace

Donald Trump a Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-una nabídl vést přímé rozhovory s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Jejich tématem mají být vzájemné vztahy, a hlavně jaderný program KLDR. Šéf Bílého domu pozvání k summitu přijal.

Ministr Konovalov zapomněl dodat, proč se asi žádné nepodařilo najít - podle zprávy listu Novaja Gazeta třeba vloni zadržela čečenská policie stovku lidí „podezřelých z homosexuality“ a nejméně tři z nich byli zavražděni. Další gayové byli krutě mučeni a mnoho jich muselo prchnout do zahraničí. Lidská práva podle islamisticko-ruského vzoru v praxi.

Severokorejský dědičný vládce Kim Čong-un pohrozil, že zruší chystanou schůzku s americkým prezidentem Trumpem, na které se mělo dohodnou korejské jaderné odzbrojení. Trump následně varoval, že pokud Kim od schůzky odstoupí, bude svržen a zabit domácími rebely, pokud ovšem ke schůzce dojde a bude úspěšná, Kim prý zůstane vládcem své země a získá silnou ochranu.

Petr Schwarz

Ano, už dávno je jasné, že zdaleka ne vše, co Donald Trump vypustí do světa, se dá brát vážně, přesto je představa Spojených států, přecházejících od vývozu demokracie k ochraně brutální vlády diktátora nad komunistickým skanzenem překypujícím hlavně koncentráky, stále dostatečně děsivá.

Ať nezapomínáme na to, že všichni lidé by měli mít svá základní práva, třeba právo na život a svobodu, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.