Jindřich Šídlo: Andrej Babiš začíná vypadat jen jako muž kampaně. Sestavit vládu je nějak nad jeho síly

18. květen 2018

Rozumíte vůbec tomu, co se teď v politice děje? Sice vyjednavači hnutí ANO a ČSSD připravili text programového prohlášení nové koaliční vlády, ale zase se začala ozývat KSČM i někteří členové ČSSD. Chtějí dělat úpravy textu. Čas na to mají až do pondělí, kdy by mělo u sociálních demokratů začít vnitrostranické referendum.

Výsledky referenda bychom měli znát až v půlce června. Jak to dopadne, si tipnul i Jindřich Šídlo, hlavní komentátor Seznamzprávy.cz. „Ještě tomu sám za sebe šanci dávám, ale ti, se kterými jsem z ČSSD mluvil, říkají, že je to tak 50:50,“ říká komentátor.

Oblepená země?

Už se ale taky začalo spekulovat o variantě, „kdyby to nedopadlo“. Hrozí tak předčasné volby? Hovoří se o květnu příštího roku. „To se mi zdá hodně divoké a přímo to odporuje ústavě,“ myslí si. „Dnes máme sedm měsíců od voleb a neschopnost Andreje Babiše sestavit vládu je zjevná.“

Stát se může cokoli, ale aby tady vládla provizorní vláda bez důvěry víc než 1,5 roku, je z hlediska ústavnosti prý už doslova neúnosné.

babis_opera_12_breze_180418-155216_mda.jpg

Co teď vlastně Andrej Babiš dělá, když s vládou objíždí republiku, kterou oblepil billboardy? Přečíst si na nich můžete, že vláda maká a přidává peníze důchodcům. Co se mu za těch sedm měsíců vlastně povedlo?

Muž kampaně, ne činů

„Vlastně neudělali vůbec nic. Provoz této země stojí a co se Babišovi povedlo znamenitě, je proměnit státní správu. To množství změn je na vládu bez důvěry ohromující,“ myslí si komentátor.

Jakoby se ukazovalo, že je to muž kampaně, ale ne výkonu exekutivní funkce. To ale nemluvím o jeho práci na ministerstvu financí. On jen rok objíždí zemi, ale ten krok, který je skutečně těžký, tedy sestavit vládu, získat pro ni důvěru a začít vládnout, je něco, co vypadá jako nad jeho síly. Proto to maskuje permanentním pojízdným cirkusem, což nemyslím nijak pejorativně.

Jindřich Šídlo

Podle Šídla to ale nejde dělat navždy. Máme tady nějakou ústavu, která předpokládá, že země bude řízena. Pokud to všechno směřuje k předčasným volbám, tak bych to asi chápal. Ale je otázka, jestli by dopadly tak výjimečně dobře, jak si Andrej Babiš myslí.  

Předčasné volby?

Taky nemůže na 100 % počítat s vyhlášením předčasných voleb. To není nic snadného a potřebuje k tomu 120 poslanců. Prezident Miloš Zeman ale může změnit názor a jmenovat premiérem někoho jiného. „Rozhodně to ale není nic snadného, s čím by premiér v demisi mohl počítat,“ dodává Jindřich Šídlo.

Spustit audio

Související