Týden očima Petra Schwarze: Krmení divé zvěře. A lidí

3. listopad 2018

Premiéra Babiše čím dál víc zlobí jeho vlastní lidé, moc se jim nechce poslouchat. Tak třeba poslanci jeho hnutí ANO zazlobili tento týden hned dvakrát.

Pouze dva ze 78 hlasovali pro to, aby se vůbec se v Poslanecké sněmovně jednalo o nižším růstu poslaneckých platů, což je přitom návrh předchozí Babišovy menšinové vlády. Babiš postup svých zákonodárců označil za nehoráznost a ostudu.

Jindřich Šídlo: Babiš má pravdu. Etický kodex je zbytečný

Jindřich Šídlo

Nebylo by těžké vymýšlet parodii na etický kodex, jímž se chtěla vybavit vláda premiéra Babiše.

Části poslanců hnutí ANO se zase už předtím nechtělo podpořit zrušení karenční lhůty, tedy podpořit opětovné proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, jímž ale sociální demokraté podmiňují svou účast ve vládě. V obou případech premiér nakonec zřejmě dosáhl svého, ale… jak dlouho se mu to bude dařit?

Dále – další Babišův muž, ministr dopravy Ťok zopakoval, že hodlá zprivatizovat ČD Cargo, nákladní dopravu Českých drah, která státnímu podniku generuje největší zisky. A to přesto, že minulý týden premiér ujišťoval, že Ťokův nápad se nemá brát vážně.

A aby toho nebylo dost, dosluhující rada hlavního města, vedená Babišem osobně kdysi vybranou dosluhující primátorkou Krnáčovou, schválila ve chvíli, kdy už by nic schvalovat neměla, smlouvu o pronájmu osmi městských pozemků na umístění billboardů firmě, které je podezřelá, že korumpovala magistrátní úředníky. Babiš jen zkonstatoval, že se mu to také nelíbí.

Ať se nenecháme nachytat na vějičky

Jenže - ani zvířata, ani lidé nemají rádi, když jim někdo bere mističku s krmením, a tak se poslancům hnutí ANO ani není co divit. Pro velkou část z nich je poslanecká funkce vrcholem kariéry, který nebude trvat dlouho. Logicky chtějí něco vydělat. A to s jistotou nebudou tak úspěšní jako jejich šéf, jemuž se za dobu působení ve veřejné funkci majetek zvětšil bratru o 40 miliard.

Petr Hartman: Sto báječných dnů Babišovy vlády

Pár desítek hodin před otevřením volebních místností nemohli Babiš s Hamáčkem mluvit jinak

Vláda funguje dobře, nehádáme se a jsme schopni dělat kompromisy. Zhruba v tomto duchu si po sto dnech společného vládnutí pochvalovali Andrej Babiš s Janem Hamáčkem.

Takže se dá očekávat, že poslouchat šéfovy snahy o omezení jejich příjmů budou s výhradami. A koneckonců, ať si myslíme o výši poslaneckých platů cokoliv, krutá pravda je, že pro stát je výhodnější, když dobře lidi ve veřejných funkcích zaplatí, než aby se ti věnovali zvyšování svého příjmu pomocí různých kšeftíků na úkor veřejných peněz.

Babiš dosáhl v politice svého, řídí stát. Jenže jeden člověk nemůže řídit ve státě všechno, to prostě nejde, aspoň ne v demokracii, a tady premiér narazil na své limity. Jeho lidé ho budou poslouchat pouze tehdy, když jim dokáže dát na oplátku něco víc než jen slova o službě veřejnosti, když jim dokáže dát nějakou budoucnost, uznání. Ne je jen drezurovat podle hesla, že za všechny úspěchy je zodpovědný osobně Babiš, za chyby ti ostatní.

Ťoka, který zatím uměl rychle budovat dálnice jen na papíře, už velká politická kariéra nečeká pravděpodobně, o démonovi pražských mostů Krnáčové se to dá říci s jistotou. A volené představitele není možné jednoduše vyměnit jako ve firmě. Pokud se Babiš bude chtít dále snažit řídit Českou republiku tak, jako řídil své firmy, má jedinou možnost – stát se jejím majitelem. Jinak bude narážet na to, že ho jeho lidé nechtějí poslouchat na slovo, čím dál více.

Alexandr Mitrofanov: Kreml si hraje se společností jako kočka s myší

Demonstrace za propuštění Olega Sencova, známého filmového režiséra, jehož ruská justice na základě vykonstruovaného obvinění z terorismu poslala na 20 let za mříže. Kyjev, 13. června 2018.

Před týdnem jsem tady popisoval postup ruské státní moci a ruské společnosti ve dvou kauzách.

Na Sibiři vězněný ukrajinský režisér Sencov v dopisu svému příteli oznámil, že po ukončení hladovky se jeho zdravotní stav zlepšil, cítí se lépe a už není na kapačkách. Šance na jeho propuštění je ale stále v nedohlednu.

Když už jsme na Matičce Rusi, v Murmansku se po výpadku elektřiny zhroutil a potopil plovoucí dok, ve kterém právě modernizovali jedinou ruskou letadlovou loď Admirál Kuzněcov, což je poněkud ostuda. I když ne tak velká, jako třeba právě věznění Sencova.

Bizarní případ pokusu nakrmit se zadarmo vyšetřuje karlovarská policie – dva cizinci v Chebu nakupovali drogy, místo pervitinu ale dostali jedlou sodu. Nemuselo je to ovšem zas tolik mrzet, zaplatili za ni falešnými eury. Zřejmě po lepší pastvě bažící stádo krav se vydalo na dálnici D1 a způsobilo hromadnou havárii dvou nákladních a tří osobních aut.

Petr Schwarz

Velká česká mediální hvězda posledních týdnů, mladý medvěd, který na svých toulkách po východní Moravě už roztrhal desítky ovcí a dalších domácích zvířat a nechává v troskách úly, se stále pečlivě vyhýbá návštěvě odchytové klece, přestože už má zajištěné ubytování i se stravou v jakési belgické zoo, což by mu zajistilo život bez hrozby odstřelu. Jenže co je lepší pro medvěda, není už tak dobré pro lidi.

Ať se nenecháme nachytat na různé vějičky, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz. 

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.