Týden očima Petra Schwarze: Exkurze do středověku

24. květen 2020

Máme tendenci se povýšeně usmívat nad tím, čemu všemu lidé věřili v takovém středověku. Těch nesmyslných pověr, které se považovaly za pravdu pravdoucí a které v lidech vyvolávaly panický strach a nenávist k jiným lidem. Dneska jsme už mnohem dál, teď se tomu říká konspirační teorie nebo také alternativní pravda. A máme internet.

Koronavirová pandemie je pro něco takového samozřejmě ideální živnou půdou, zvláště když je pořád dost prostoru pro dohady, odkud se ta potvora vlastně vzala – netopýři jsou pro tento účel nakonec dost nudní.

Hodně si to odnáší třeba Bill Gates, v nejjednodušších variantách ho hlasatelé alternativních pravd obviňují, že rozšířil virus, aby závratně vydělal na předem připravené vakcíně, v těch bizarnějších, že oněmi vakcínami dostanou všichni do krve nanočipy, které umožní každého člověka ovládat jako robota.

Bio-hacker

Čtěte také

Jenže ty roboty dělá z lidí hlavně strach a není zapotřebí ani koronavirus. V Jeseníku si místní radnice libovala, jak se jí úspěšně podařilo protlačit město mezi pět vyvolených míst, kde se budou testovat mobilní sítě 5. generace, a jakou to místním přinese výhodu. Přepočítala se.

Někdejší starosta za ODS, nyní ředitel střední školy, už na zastupitelstvu navrhl, aby se k testování vypsalo referendum – občané se podle něj cítí ohroženi. A podporu má i u zastupitelů za hnutí ANO.

Vysvětlovat na besedě škodlivost 5G sítí na pozvání odpůrců testování přijel kovaný odborník, který si o tom už i něco na internetu přečetl, označuje se za „bio-hackera“ a má zkušenost snad s výživovým poradenstvím. Zdroje neříkají nic o tom, jestli studenti pana bývalého starosty také při vyučování hlasují o tom, jestli je přednášená látka podle nich blud.

Krize zažehnána

Čtěte také

„Covid krize je za námi,“ prohlásil tento týden ministr zdravotnictví Vojtěch. A nám nezbývá než doufat, že tomu tak opravdu je. Kvalita takových předpovědí se totiž do značné míry odvíjí od kvality použitých křišťálových koulí.

Zatím ani pořádně nevíme, proč se zrovna nám podařilo projít tím prvním náporem opravdu alespoň z hlediska zdravotnictví více méně bez problémů. Od zítřka se uvolní opět celá řada protiepidemických opatření. Ekonomika to nutně potřebuje, ale pokud vezmeme slova pana ministra za bernou minci a přestaneme být vůči sobě i okolí zodpovědní, může tu být covid krize zpátky, než se nadějeme.

A tak původcem nejrozumnějšího výroku z dnes zde zmíněných je nakonec bubeník americké trashmetalové skupiny Death Angel Will Carroll. Poté co v halucinacích během dvanáctidenního komatu způsobeného covidem prožil i návštěvu pekla, dospěl k názoru, že Satan není tak cool, jak si předtím myslel.

Ať se dokážeme ubránit, když nás někdo bude chtít stahovat zpátky do středověku, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související