Týden očima Petra Schwarze: Celnice pro parašutisty, putinovské chucpe a trochu slaného života

8. červen 2024

Začaly volby do Evropského parlamentu, ještě dnes do dvou odpoledne je u nás možné jít hlasovat pro vybrané kandidáty. Celkem budeme volit 21 europoslanců z celkových 720, výsledky ale budou známy až v neděli po jedenácté večer, kdy se uzavřou volební místnosti i v poslední evropské zemi, Itálii.

V sousední Francii se konaly dvoudenní oslavy 80. výročí Dne D, spojenecké invaze do Normandie za 2. světové války. Sešli se na nich světoví státníci včetně amerického prezidenta Bidena či francouzského prezidenta Macrona, zúčastnil se jich i český prezident Pavel s náčelníkem generálního štábu armády Řehkou.

Čtěte také

Pozvánku ale z pochopitelných důvodů nedostali zástupci Ruska vzhledem k tomu, že tito tehdejší spojenci proti hitlerovské agresi sami nyní vedou dobyvačnou válku, nejkrvavější na starém kontinentu právě od druhé světové.

Nemalé pobavení ve světových médiích způsobila scénka ze slavnostního přistání 400 britských, kanadských, belgických a francouzských parašutistů na louce, kde se uskutečnil první spojenecký letecký výsadek za invaze.

Britští výsadkáři, kteří opět přiletěli přes kanál La Manche, museli tentokrát hned po dopadu na zem k pasové kontrole francouzské cizinecké policie – ta si přímo na louce připravila improvizované stanoviště se stoly a notebooky. Pořádek musí být i mezi spojenci a podléhají mu holt i někdejší osvoboditelé Francie.

Ať si umíme život i osladit

Ruský prezident Putin po dvouleté přestávce debatoval se zahraničními novináři a pozval si i západní žurnalisty, kteří v Rusku ještě zbyli. Tvrdil, že Rusko nehodlá zaútočit na žádnou zemi NATO a koho něco takového napadá, musel se zbláznit nebo je „blbý jak stůl“. Tedy v podstatě něco takového, jako když před více než dvěma lety podobně razantně tvrdil, že Rusko nehodlá napadnout Ukrajinu a kdo tvrdí opak, říká alarmistické nesmysly.

Čtěte také

Zároveň však tentokrát i osobně pohrozil ruskými jadernými zbraněmi, pokud prý někdo ohrozí ruskou suverenitu a územní integritu, což ovšem zahrnuje i ukrajinské území Ruskem nyní okupované a jednostranně přičleněné. Rusko prý podle Putina také nemá žádné imperiální ambice, což už je úplný výsměch vzhledem k tomu, že vzývání ruského impéria slyšíme od Putinových lidí, prokremelských médií i Putina samotného neustále.

Rusko také požádalo o svolání Rady bezpečnosti OSN kvůli tomu, že západní země daly Kyjevu povolení používat jimi dodané zbraně proti vojenským cílům na ruském území, což se dá nejvýstižněji označit známým výrazem z jidiš „chucpe“ – ruské útoky na ukrajinské civilisty a civilní infrastrukturu, kterým se Kyjev brání, považuje totiž Kreml za jakési své právo.

A v souvislosti s dodávkami západních zbraní dlouhého dosahu Ukrajině pohrozil Putin ještě jednou věcí – že prý může dodávat podobné zbraně do regionů, kde to povede k útokům na západní cíle. Přeloženo, že může dodávat zbraně teroristům. Nepřekvapivý výběr spojenců.

Čtěte také

A ukrajinský prezident Zelenskij mezitím jednal s katarským emírem Al-Tháním o pokračování katarského zprostředkovávání návratu ukrajinských dětí, které Kreml bez vědomí jejich rodin nechal odvézt do Ruska. 

Belgie, předsedající do konce června Evropské unii, naléhá na ostatní unijní státy, aby zbavily hlasovacích práv Maďarsko, které se předsednictví ujme od července vzhledem k tomu, že Orbánova vláda neustále blokuje důležitá unijní rozhodnutí, včetně třeba pomoci Ukrajině.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Čínská lunární sonda Čchang-e 6 úspěšně odstartovala z odvrácené strany Měsíce a veze na Zemi vůbec první vzorky hornin z této části našeho nebeského satelitu, která se nepodobá té přivrácené. V centru Plzně houkala za bílého dne mladá žena jako sova, k čemuž jí dopomohla přes tři a půl promile alkoholu v krvi.

V Japonsku začali prodávat lžičku, z níž požívané jídlo chutná až o polovinu slaněji – takže lžička pomáhá omezit příjem soli. Stojí v přepočtu tři tisíce korun. Ať si umíme život i osladit, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio