Češi neúměrně solí, dokonce nejvíc v Evropě, tvrdí lékař
V Česku lidé spotřebují téměř 13,4 gramů soli denně – to ale výrazně převyšuje její konzumaci v ostatních evropských zemích, kde denně přijímají jen asi 10 gramů na osobu. Kdyby se podařilo snížit průměrnou spotřebu ochucovadla v potravinách o třetinu, může v populaci ubýt až 30 procent kardiovaskulárních a cévních příhod, tvrdí lékaři.
„Člověk potřebuje sůl, ale jen 2,5 gramu denně,“ říká Jan Václavík, přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity.
Čtěte také
Velký problém je podle něj to, že nadměrně své výrobky solí už potravinářské firmy. „A pak si k tomu dáme nějaké uzeniny nebo osolíme jídlo na talíři,“ popisuje.
„Nadměrný přísun soli zvyšuje krevní tlak, který způsobuje mozkové příhody, srdeční infarkty nebo poškození ledvin. Pomocí Národního programu by lékaři chtěli do roku 2030 snížit příjem soli průměrně o 4 gramy na den,“ dodává Václavík.
Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Vědy Plus, ptá se Renata Kropáčková. Dozvíte se toho i mnohem víc.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.
