Týden do zveřejnění finální zprávy WHO o původu koronaviru. Kritici chtějí studii bez čínských vědců

8. březen 2021

Mezinárodní tým odborníků ze Světové zdravotnické organizace dokončuje zprávu o hledání původu koronaviru SARS-CoV-2 v Číně. Zveřejnit ji plánuje za týden. Malá skupina vědců je kritizuje v otevřeném dopise kvůli vlivu Číny na vyšetřování. Volají po nezávislém prověření všech hypotéz včetně možného úniku koronaviru z laboratoře. 

Mezinárodní tým expertů WHO strávil v Číně několik týdnů na přelomu ledna a února a společně s čínskými kolegy ve Wu-chanu shromažďoval důkazy o možném původu koronaviru.

Čtěte také

Své závěry poprvé přednesli 9. února na tiskové konferenci ve Wu-chanu. Tam uvedli, že se koronavirus pravděpodobně přenesl v Číně na člověka z netopýrů, ale není zatím jasné jak, kdy a kde přesně k tomu došlo.

Mohlo se to stát přenosem přes další zvíře. Z rozboru dat o prvních případech ve Wu-chanu výzkumníci dospěli k tomu, že se nemoc mezi lidmi začala šířit koncem listopadu či začátkem prosince 2019. Ale zdaleka ne všichni první nakažení mají vazby na wuchanskou tržnicí Chua-nan, kde se prodávala zvířata.

Přesná cesta viru i jeho původní výskyt je tak stále záhadou. Mise ovšem v závěrečné zprávě představí poznatky a stanoví, co by se mělo dál zkoumat.

Únik z laboratoře je nepravděpodobný

Vědci na základě genetických informací už dříve dospěli k tomu, že virus SARS-CoV-2 má přirozený původ a nenese známky genetické manipulace. Možný únik patogenu z laboratoře experti z WHO zcela nevyloučili, ale označili ho za extrémně nepravděpodobný.

Čtěte také

Tolik k tomu řekl šéf mise a dánský odborník na bezpečnost potravin z WHO Peter Ben Embarek na tiskové konferenci po návratu z Wu-chanu:

„Na základě dostupných dat i diskusí s našimi protějšky a kolegy z různých laboratoří ve Wu-chanu, které jsme navštívili, a vzhledem k množství důkazů, s nimiž jsme byli seznámeni, i důkazů odjinud, náš mezinárodní tým Číny a Světové zdravotnické organizace nepřikládá hypotéze o laboratorní nehodě vysokou prioritu. Rozhodli jsme se dát přednost studiu pravděpodobnějších scénářů, jako je potenciální zvířecí přenašeč, původ viru mezi netopýry, virus na mražených produktech, jídlo z divokých nebo chovaných zvířat z tržnice Chua-nan a další. Laboratorní nehodu jsme vyhodnotili jako extrémně nepravděpodobnou. Také jsme se dohodli, že se ke všem hypotézám s odstupem času budeme vracet s ohledem na nové poznatky z našich studií a důkazy, které se můžou objevit v příštích týdnech a měsících.“

Teorie mražených potravin

Čínská státní média také opakovaně informovala o tom, že koronavirus pochází ze zahraničí a do Číny se měl dostat v mraženém jídle. K tomu se ovšem vědci stavějí skepticky.

Šéf mise WHO Peter Ben Embarek v rozhovoru pro časopis Science vysvětlil, že zkoumali i možnost, že se virus na sklonku roku 2019 mohl šířit na mražených potravinách, ale uvnitř Číny.

Čtěte také

Právě další vyšetřování mezi lovci a dodavateli zvířat z farem i volné přírody na místní tržiště může být podle Embareka klíčové. Že se po vypuknutí pandemie mohl virus objevit na mražených produktech kdekoli na světě není překvapivé.

Členové mise WHO podle Embareka nejsou naivní a dobře si uvědomují politický kontext, ve kterém šetření probíhá. Výsledek mise ale označil za vítězství mezinárodní vědecké obce. Z výzkumu ve Wu-chanu prý v rámci daných možností vytěžili maximum.

Je možné další vyšetřování?

Vliv Číny na šetření kritizovala skupina vědců. Pod otevřeným dopisem, který zveřejnily servery WSJ a Le Monde, je podepsáno 26 badatelů z Evropy, Spojených států i Austrálie.

Mimo jiné podotýkají, že mise spoléhala na závěry čínských institucí a mnohá hrubá data vůbec nedostala k dispozici. Upozorňují, že polovinu týmu tvořili čínští občané, u kterých může být vědecká nezávislost omezena. Ti se také podílejí na sestavení závěrečné výzkumné zprávy.

Čtěte také

Signatáři teď vedle zpřístupnění dat volají po sestavení nezávislého týmu a forenzním vyšetřování s cílem prověřit všechny možnosti včetně té, že se virus rozšířil kvůli nehodě v laboratoři. 

Jeden z členů týmu WHO, který byl ve Wu-chanu, britsko-americký vědec a odborník na zoonózy Peter Daszak uvedl pro britský deník Telegraph v reakci na dopis, že žádné forenzní vyšetřování podle něj teď není na místě. Spíš je potřeba pokračovat ve výzkumu, na němž budou státy spolupracovat, a vybízí k trpělivosti s odvoláním na finální zprávu mise WHO a Číny, která má být zveřejněna 15. března.

„Žádám globální komunitu, aby počkala, než bude tato zpráva zveřejněna. Přečtěte si doporučení a posuďte další kroky z vědeckého hlediska, nikoli geopolitického,“ uvedl Daszak.

Je otázkou, jestli by bylo nějaké další mezinárodní vyšetřování vůbec uskutečnitelné vzhledem k tomu, že i misi WHO za účasti Číny předcházely různé obstrukce a odklady ze strany Pekingu. Úspěšné objasnění původu koronaviru je přitom podle vědců důležité pro prevenci dalších epidemií. Znalost původního viru také může pomoct ve vývoji léků a vakcín.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio