Tvrdý brexit by byl pro Česko velkou ranou. Současná krize je totální selhání politiky premiérky Mayové, tvrdí europoslankyně

11. prosinec 2018

„Příběh brexit“, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie, nekončí. Premiérka Theresa Mayová totiž zrušila klíčové hlasování o dohodě v britském parlamentu a znovu pojede do Bruselu.

Thomas Kulidakis: Britská premiérka měla o brexitu nechat hlasovat

Theresa Mayová

Odklad hlasování o brexitové dohodě je zbytečný krok, který ponižuje premiérku Mayovou i její zemi. Velká Británie se dostala do pozice, kdy bude muset spoléhat na dobrou vůli kontinentální Evropy a vypadá nedůvěryhodně.

Podle veřejně dostupných informací je nejspornějším bodem úprava pohraničního režimu mezi Irskem a Severním Irskem. Britská premiérka přitom připustila, že by se většina poslanců postavila proti dohodě, kterou sama vyjednala.

„Já to vidím jako totální selhání britské politiky,“ říká europoslankyně zvolená za hnutí ANO Dita Charanzová. „Do brexitu zbývá nějakých 110 dní. Teď vidíme to, co zažíváme už 2,5 roku, a sice že Velká Británie není schopna předložit alternativu své spolupráce a koexistence s EU,“ dodává. Vědí Britové, co vlastně chtějí?

Je to selhání Britů

Podle europoslankyně ne, „protože ti politici, co volali po brexitu, evidentně neměli připravený scénář, co dál, co chtějí.“ Unie prý celou dobu čekala, s čím premiérka Mayová přijde, a nakonec byli všichni rádi, že se v listopadu premiéři shodli na velkém balíku brexitových opatření. „Ale po pár dnech je vše jinak a premiérka není schopna dohodu protlačit svou politickou scénou. Takže jsme vlastně zas na bodě nula,“ tvrdí Charanzová.

Jan Macháček: Jak zvrátit brexit

Brexit

Advokát Evropského soudního dvora Manuel Campos Sánchez-Bordona se domnívá, že Británie má právo zvrátit brexit unilaterálně, nemusí s tím jednomyslně souhlasit všichni ostatní členové Evropské Unie.

Problém je prý i v tom, že EU teď neví, s jakými změnami Mayová přijde. Co víme, je, že ještě tento týden proběhne další summit na téma brexit. „Ale záleží na tom, jestli to bude nějaká kosmetická změna, politická deklarace, nebo chtějí začít jednat od začátku. Ale hodinky už hlasitě tikají,“ varuje. Sama se ale nejvíc obává, abychom nakonec neskončili bez jakékoli dohody a nezačal platit takzvaný tvrdý brexit. „To by ale bylo zlé.“

Byla by to velká rána i pro Česko

„Pro Česko by to byla velká rána, protože je to pro nás pátý největší obchodní partner. Pocítili bychom to na vývozech i na ztátě růstu HDP, která se odhaduje až na 1,1 % HDP. Čekal by nás i pokles vývozu, a to odhadem až o 20 %.“ Na druhé, tedy té britské straně se mluví o 2−8% propadu HDP, zdražení potravin a bylo by toho mnohem víc.

„Ten nejhorší scénář by postihl i naše občany, kteří tam žijí nebo studují. Narostla by nejistota třeba při uznávání vysokoškolských diplomů nebo nároků na penzijní systémy. To vše je dnes ve velké mlze a tu bychom museli velmi rychle začít rozkrývat,“ vyjmenovává.

Filip Nerad: Britský boj o brexit

Brexit

V roce 1922 vypukla v Irsku kvůli dohodě s Londýnem bratrovražedná občanská válka. O 96 let později je kvůli dohodě ve válce sama Británie. Naštěstí ne v té opravdické, ale v politické.

Jako Turecko nebo Čína

Pokud by pak měla srovnat Británii bez dohody s nějakou jinou zemí, tak by země Spojeného království mohly mít vztahy horší, než má EU s Tureckem. „Protože s většinou třetích zemí dnes máme obchodní vztahy ošetřeny dohodami obchodními, asociačními, preferenčními… Ostrovní země by se rázem ocitla na úrovni, kterou možná nemá ani Čína.“

Pokud by nakonec došlo k hlasování v britském parlamentu a smlouva by nebyla schválena, tak má premiérka další tři týdny na přípravu dalších kroků. „Ze strany EU jsme od začátku deklarovali snahu jednat, ale logicky s ohledem na ošetření vlastních zájmů. Taky si dovedu představit, že by mohlo dojít k nějakému prodloužení přechodného období. Teď už je možné úplně všechno,“ dodává europoslankyně Dita Charanzová.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru. Třeba odpovědi na otázky, jestli je český premiér Andej Babiš podle europoslankyně ve střetu zájmů, nebo není.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související