Filip Nerad: Mission impossible premiérky Mayové

26. listopad 2018

Rozhovory mezi Evropskou unií a Británií o brexitu skončily. Tečku za nimi udělal v neděli mimořádný summit v Bruselu.

Teď je na tahu britský a Evropský parlament. Klíčové bude především hlasování ve Westminsteru, kde mají většinu odpůrci dohody.

Jan Jůn: Brexit podepsán, ale hrozí další dva roky tvrdého vyjednávání

Theresa Mayová

Dobře, dobře, „závazná a neměnitelná“ dohoda o odchodu Británie z Evropské unie byla na krátkém nedělním bruselském summitu podepsána a jak víme, nikdo to neoslavuje.

Když je ve filmové sérii Mission: Impossible potřeba provést nesplnitelný úkol, je vždy povolán tajný agent Ethan Hunt a problém vyřeší. Premiérka Theresa Mayová by teď jeho schopnosti také nutně potřebovala.

Musí totiž přesvědčit britské poslance, aby schválili dohodu s Evropskou unií o brexitu. A to se vzhledem k současné situaci na britské politické scéně jeví rovněž jako nesplnitelná mise.

K protlačení výsledku rok a půl dlouhých rozhovorů Dolní sněmovnou potřebuje premiérka na svou stranu získat desítky zákonodárců. Její vláda má sice s pomocí severoirských unionistů ve Westminsteru těsnou většinu, na jejich podporu ale tentokrát spoléhat nemůže. Jejich šéfka už dala jasně najevo, že ulsterští unionisté pro dohodu v této podobě ruku nezvednou.

Nevšední politické odhodlání Theresy Mayové

Mnohem větší problém ale pro Mayovou představuje odpor ve vlastní straně. Premiérce se sice zatím podařilo ustát snahy rebelů o vyslovení nedůvěry jako vůdkyni konzervativců, v parlamentu se ale její výhledy nelepší. Spíše naopak.

Thomas Kulidakis: Brexit, Francie, Španělsko a zahraničně politická důvěryhodnost EU

Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker po setkání v Bruselu

Setkání předsedy Evropské unie a šéfky britské vlády se obešlo bez velkých gest a tiskových konferencí. Není se co divit.

Záměr odmítnout dohodu už avizovalo kolem 90 konzervativních poslanců. K tomu premiérka nemůže počítat ani s hlasy proevropských skotských nacionalistů, ani opozičních labouristů. Ti naopak doufají, že neschválení dohody povede k novým volbám a ke konci vlády konzervativců.

Theresa Mayová však v posledních týdnech projevuje nevšední politické odhodlání a až heroickou snahu odvrátit neodvratitelné. Osobně se vložila do finále rozhovorů, aby zabránila jejich patu.

Těsně před summitem pak zveřejnila dopis národu, ve kterém Brity ujistila, že bude bojovat tělem i duší za prosazení dohody. Dohody, o které sama ví, že není podle jejích představ, ale jinou od Evropské unie nedostane.

Luboš Palata: Británie se brexitem brání nám Východoevropanům

Brexit

Velká Británie, pokud bude schválena současná dohoda o brexitu, vlastně na konci března z Evropské unie moc nevystoupí.

Požadavek dalších ostrovních politiků smlouvu otevřít a vyjednat nové podmínky rozchodu je totiž naivní. Unie dala na brexitovém summitu i před ním jasně na srozuměnou, že jiná dohoda nepřichází v úvahu.

Alternativou k ní je podle Mayové jen divoký, nekontrolovatelný brexit, který nechce připustit, i když jím v minulosti sama unii hrozila. Na rozdíl od některých svých idealistických spolustraníků si je zjevně dobře vědoma rizika, kterému by svou zemi mohla vystavit.

V příštích dvou týdnech proto premiérka plánuje cestovat po celé Británii a přesvědčovat Brity o výhodách schválení rozlukové dohody a spořádaného brexitu. Klíčovému hlasování v Dolní sněmovně by dokonce měl předcházet televizní duel Mayové a šéfa labouristů Jeremyho Corbyna.

Jan Jůn: Opozice se domlouvá na druhém referendu přes varování Mayové

Theresa Mayová

Je nanejvýš pozoruhodné, jak rychle se dokáží měnit postoje obyvatel – tedy včetně Britů.

Premiérka samozřejmě tuto ofenzivu nedělá jen kvůli smlouvě s Evropskou unií. Současně s ní budou britští poslanci rozhodovat i o dalším osudu předsedkyně vlády. Toryovští rebelové už ostatně prohlásili, že pokus o její svržení odkládají právě na tuto dobu.

Britská premiérka zatím nejeví známky, že by se chystala sama hodit ručník do ringu. I když velmi pravděpodobně dohoda v prvním hlasování parlamentem neprojde.

Filip Nerad

Scénářů dalšího možného vývoje je celá řada, včetně nových voleb, žádosti o odložení vystoupení z unie nebo opakovaného hlasování o současné dohodě. Jistot naopak velmi málo. Snad jen s výjimkou té, že Británii čeká v následujících týdnech politické drama hodné hollywoodského trháku.

autor: Filip Nerad
Spustit audio