Tvarově jednoduché a krátké podcasty se v Česku poslouchají nejvíce, potvrzuje výzkum. Podkresovou hudbu k nim už zvládne vytvořit AI

16. červen 2023

Jaké formáty podcastů nejvíce rezonují v tuzemsku? Nejen to popisuje výzkum agentury Nielsen. Úspěšné bývají i amatérské projekty, distribuce nemusí být závislá na platformě Spotify, vysvětluje redaktor Deníku N Petr Koubský. Myslí si, že umělá inteligence vtrhne i do odvětví hudby, o což se již pokouší společnost Meta.

Více než pětina české populace poslouchá alespoň jednou týdně podcast, s preferencí stopáže do půl hodiny. Třetina tázaných upřednostňuje podcasty do 15 minut. 6 procent respondentů jej poslouchá denně a 5 procent vůbec, vyplývá z výzkumu. Nejpopulárnější jsou formáty rozhovorů s osobnostmi, skutečné příběhy a komediální podcasty.

Čtěte také

Společnost Spotify oznámila že v podcastové divizi bude škrtat, propustí asi 200 zaměstnanců.

„Ve srovnání s hudbou se ukáže, zda vydělávají, či ne – slavné to asi nebude. Distribuce je poměrně levná a navíc nemusí být závislá na Spotify. Funguje tam, kde je součástí šířeji zaměřeného média nejen na zvuk, a atraktivní jsou také amatérské projekty, kde nezáleží tolik na výdělku,“ říká Koubský.

Rozhovory mají lidé podle výzkumu nejraději. Koubský reaguje: „I v jiných oblastech technologií je vidět, že očesaný obsah na to základní je neúspěšnější. YouTube videa třeba nesplňují nároky k odvysílání v televizi, ale říkají něco, co ve velkých médiích není a bodují jednoduchostí, podobně jako TikTok.“

Umělá inteligence vtrhne i do hudebního odvětví

Společnost Meta, provozující Facebook, Instagram a WhatsApp, zprovoznila zkušební verzi generátoru hudby MusicGen. Na základě textového popisu umí vytvořit hudební ukázku na 12 sekund. Podobný model představil již v lednu Google pod názvem MusicLM, nebyl však veřejně k dispozici.

Nikomu není zatím moc jasné, jak řešit copyright, mohou tam být i jiné důvody. O těchto modelech určitě ještě uslyšíme,“ vysvětluje Koubský.

Čtěte také

Meta natrénovala model na 20 tisících hodinách komponované hudby a 300 tisících hodinách instrumentálních skladeb – zdrojem byly placené audioknihovny. Ty postupně přemýšlejí, jak z procesu profitovat.

„Tato hračka je záměrně omezena kvůli autorským právům a výpočetní kapacitě. S výkonnějšími typy jazykových modelů to bude brzy fungovat ve velkém. Zatím generátor zvládne složit možná vyzváněcí tón či podkresovou hudbu. Dál přijdou generátory virtuální reality a dokonalé iluze umělého světa, na čemž již pracuje Apple se svými brýlemi,“ dodává Koubský.

Platbu Bitcoiny a vzpouru Redditu také komentují redaktor Deníku N Petr Koubský a šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek. Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

autoři: Slížek David , vsvo
Spustit audio

Související