Trumpův muž Manafort čelí obvinění ze spiknutí proti Spojeným státům

3. listopad 2017

Paul Manafort, bývalý šéf předvolební kampaně současného amerického prezidenta se stal první obětí stále intenzivnějšího vyšetřování možných kontaktů lidí z Trumpova týmu s Moskvou. Manafort teď čelí obvinění z daňových podvodů, praní špinavých peněz a několika dalších prohřešků, včetně spiknutí proti Spojeným státům.

Podobně je na tom i jeho spolupracovník Rick Gates. Oba muži stanuli ve čtvrtek před federálním soudem ve Washingtonu. Ten rozhodl, že zůstanou v domácím vězení. A setrvají tam až do procesu, který by podle serveru listu USA Today mohl začít v dubnu příštího roku.

Prokuratura tvrdí, že Manafort a Gates tajně pracovali ve prospěch ruských zájmových skupin na Ukrajině a pokoutně získané peníze v objemu miliónů dolarů vyváděli do fiktivních společností a daňových rájů. S cílem vyhnout se doma placení daní.

Další přitěžující okolností pro Manaforta je fakt, že lobbistickou činnost ve prospěch někdejšího režimu ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče neohlásil americkým úřadům, jak to vyžaduje zákon.

Manafortovi hrozí 15 let

Paul Manafort při čtvrtečním soudním projednávání zpochybnil sílu a průkaznost argumentů, na jejichž základě ho úřady obvinily z dvanácti vážných trestných činů. Případ, který justici předal zvláštní vyšetřovatel v kauze ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb Robert Mueller, policie podle Manaforta „zveličila”.

Obhajoba vylíčila bývalého šéfa Trumpovy prezidentské kampaně jako „úspěšného konzultanta”, který se vzhledem ke svým aktivitám ve prospěch zahraničních politických subjektů logicky zapojil do mezinárodních finančních transakcí. Ničeho špatného se údajně nedopustil a nebezpečí jeho útěku do zahraničí prý nehrozí. Skutečnost, že byl vlastníkem tří amerických pasů, podle obhájců americkým zákonům neodporuje.

Donald Trump

Budou-li shledáni vinnými, mohou čekat oba obviněné dlouhé tresty odnětí svobody. Pokud by byl Manafort odsouzen ve všech bodech obžaloby, mohl by strávit za mřížemi 12 až 15 let. Podobný trest by čekal i jeho společníka Ricka Gatese, uvádí USA Today.

Jde o dramatický posun v aféře, která americkou veřejnost a politickou scénu zaměstnává od loňského podzimu. Právě tehdy americké zpravodajské služby poprvé veřejně uvedly, že se Moskva vměšovala do prezidentské kampaně ve Spojených státech, zdůrazňuje v souvislosti se čtvrtečním verdiktem washingtonského soudu agentura Reuters.

autor: smi
Spustit audio