Trumpova vylhaná teorie o vítězství ve volbách hluboce zakořenila, republikáni už mění hlasovací zákony, shrnuje zpravodaj

21. červenec 2021

Útok příznivců Donalda Trumpa na sídlo amerického Kongresu na začátku roku sledoval celý svět. Při nepokojích zemřelo pět lidí a FBI stále pátrá po více než 300 podezřelých. „Nezanedbatelná část společnosti ten útok považuje za vyvrcholení křivdy a nespravedlnosti. Příznivci Donalda Trumpa, a není jich málo, jsou přesvědčeni, že volby vyhrál. Což, jak víme, není pravda,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v USA Jan Kaliba.

Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu demokraté, schválila vznik vyšetřovací komise k událostem z 6. ledna 2021. Demokraté podle Kaliby usilovali o vytvoření nadstranické komise, to ale u republikánů neprošlo.

Čtěte také

„Demokraté říkají, že pokud se události neprošetří ve stylu útoků z 11. září 2001, bude to mít dalekosáhlé důsledky pro americkou demokracii – bude to pozvánka pro případný podobný pokus v budoucnosti. Většina republikánů se k tomu ale nechce vracet, protože Donald Trump má mezi voliči velmi silnou podporu,“ uvádí.

Bývalý americký prezident zatím neřekl, zda bude v roce 2024 opět kandidovat na prezidenta. „Poptávka evidentně do nějaké míry v americké společnosti stále je. Když se projedete americkým venkovem, vidíte vlát vlajky Trump 2024,“ popisuje zpravodaj.

Podle předběžných průzkumů by Trump uspěl v republikánských primárkách, otázkou ale je, zda by dokázal zvítězit, protože i část jeho voličů nesouhlasí s tím, co se na začátku roku stalo a přičítají i jemu určitou míru zodpovědnosti.

Trumpovy lži zakořenily

Trump je podle svých slov již rozhodnutý, zda bude znovu kandidovat. „Udržuje veřejnost v určitém napětí. Na webu Rolling Stone jsem tento týden četl, že lidé, kteří se scházejí s Donaldem Trumpem, se přiklánějí k tomu, že v tuto chvíli je spíše rozhodnutý kandidovat. Ale otázka je, co bude s Trumpem za tři roky,“ podotýká Kaliba.

Čtěte také

Exprezidentovy šance na znovuzvolení ovlivní i to, zda ho Facebook nebo Twitter pustí zpět na své platformy. Sociální sítě jsou pro konzervativní část politického spektra obecně velkým tématem, podle mnohých totiž potlačují svobodu slova.

Trump i nadále tvrdí, že mu bylo vítězství v prezidentských volbách ukradeno. „Tato jeho vylhaná teorie hluboko zakořenila. Republikáni s tím pracují a ve státech, které ovládají, se snaží prosadit nové volební zákony, o kterých tvrdí, že mají učinit volby spravedlivější a bezpečnější,“ přibližuje.

Donald Trump

Například v Georgii má být zakázáno občerstvovat lidi, kteří čekají ve frontě před volebními místnostmi. A federální ministerstvo spravedlnosti už zažalovalo republikánské vedení státu za to, že údajně diskriminuje afroamerické voliče.

„Systém registrací k volbám je složitý a dají se s tím vymýšlet různá kouzla. Vězni, kteří si již odseděli své tresty, v některých státech stále nemají možnost volit – a které skupiny obyvatel jsou nadprůměrně zastoupeny mezi vězni. Těch debat je široké spektrum,“ uzavírá Kaliba.

Utkají se v prezidentských volbách v roce 2024 opět Donald Trump a Joe Biden? Poslechněte si v zázamu Interview Plus.

autoři: Martina Mašková , ert

Související