Trumpismus spojuje Dánsko a USA

23. prosinec 2016

Americký senátor Bernie Sanders z Demokratické strany, který se neúspěšně ucházel o stranickou kandidaturu do prezidentských voleb, několikrát prohlásil, že Spojené státy by na tom v mnoha ohledech byly lépe, kdyby se podobaly Dánsku.

Je třeba uvést, že Sanders je známý svým pozitivním vztahem ke skandinávské sociální politice. Z průzkumů vyplývá, že Američané a Dánové mají společný takzvaný trumpismus. Tématu se věnuje americký deník Washington Post.

Termín „trumpismus“ označuje obhroublou a populistickou rétoriku, která se snaží oslovit velký počet lidí, ale zároveň si udržuje silné konzervativní cítění. V dánských parlamentních volbách v roce 2015 získala do té doby nevýznamná Dánská lidová strana (DF) 21 % hlasů, což z ní udělalo druhou nejsilnější stranu dánského parlamentu, informuje deník. A pokračuje.

DF se vyznačuje anti-imigrační rétorikou a zastává názor, že Dánsko není a nikdy nebylo zemí pro uprchlíky. Vedení strany usiluje jak o omezení imigrace do Dánska, tak o omezení přístupu na pracovní trh pro lidi, kteří nemají předem zajištěnou práci, píše Washington Post.

Střílejte (je) na moři

Jak dodává, člen strany DF Kenneth Kristensen Berth se nedávno pustil do imigrantů s tím, že nejlepší by bylo střílet je přímo na moři. Později své výroky zmírnil a řekl že měl na mysli jen varovné výstřely. Autor článku v deníku Washington Post podotýká, že podobnost mezi Donaldem Trumpem a dánskou Dánskou lidovou stranou je zřejmá. Trump během předvolební kampaně vyzýval k omezení imigrace a přísným kontrolám přistěhovalců, včetně možného zákazu vstupu muslimů do Spojených států.

Washington Post provedl ve spolupráci s výzkumnými středisky YouGov z Velké Británie a americkým Survey Sampling International průzkum mezi Američany a Dány. Respondentům z obou zemí položil podobné otázky.

Mešita v Grimhoj

V první z nich se tázal, jestli je nutné zamezit muslimské imigraci, popřípadě jestli ji respondenti podporují. A odpovědi dotázaných z obou zemí byly téměř totožné. Okolo 35 % oslovených se vyslovilo pro zákaz muslimské imigrace, okolo 38 % proti zákazu.

Podobně odpovídali dotazovaní i na otázku, jestli je imigrace pro danou zemi přínosná, informuje list.

Dánové Trumpa nepodporují, ale...

Většina oslovených Američanů i Dánů uvedla, že imigrace je pro jejich země vesměs prospěšná. Podobný počet respondentů v obou zemích, 17 %, se vyjádřil vůči imigraci negativně. A průzkum se dále zabýval politickou korektností. Washington Post přitom poukazuje na Trumpovo prohlášení ve druhé prezidentské debatě, že politická korektnost může vést k oslabení národní bezpečnosti.

Deník proto do průzkum zahrnul otázku, jestli by politická prohlášení čas od času neměla být vůči lidem z jiného prostředí citlivější, anebo jestli takzvaná politická korektnost zašla příliš daleko. A odpovědi dotazovaných z obou zemí byly zase vyrovnané. Okolo poloviny respondentů se přiklonilo k názoru, že politická korektnost je občas na místě. Druhá polovina sdílela stanovisko, že lidé z jiného kulturního prostředí často na výtky reagují uraženě, píše Washington Post.

A pokračuje, že podle výzkumného střediska YouGov pouhá 4 % Dánů podporovala Trumpovu prezidentskou kampaň. A i když se pohled na budoucího amerického prezidenta v Dánsku i USA liší, podle provedeného průzkumu jsou názory na imigrační politiku a politickou korektnost v obou zemích stejné. A z toho vyplývá, že rétorika podobná té Trumpově, by se mohla prosadit i v Dánsku, soudí americký deník Washington Post.

autor: rer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.