Trosky po zemětřesení v Turecku nepohřbily jen lidi, ale i sliby o dobré vládě a zemi bez korupce

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oslabil státní instituce, na klíčové posty dosadil své stoupence, obohatil své blízké a otevřel cestu k tragédii. V komentáři k tragickému zemětřesení pro americký magazín Foreign Policy to píše Gonul Tolová z Blízkovýchodního institutu v Turecku.

V jihotureckém městě Antakya přikryl Behzat dekou a deštníkem svého otce. Ten zůstal uvězněn pod troskami jejich domu poté, co město zasáhlo jedno z nejničivějších zemětřesení v nedávné historii. Behzat vyhrabal svého otce holýma rukama, jeho nohy ale uvízly pod betonovým blokem.

Za 20 let vlády Erdogan centralizoval moc ve svých rukou.

O 24 mučivých hodin později Behzat požádal svou ženu, sestru autorky komentáře, aby otce zkontrolovala.

„Už se mu nemůžu podívat do očí. Řekl jsem mu, že pomoc je na cestě, ale nepřichází,“ posteskl si muž. Behzatův otec zemřel, stejně jako jeho matka, bratranci a tisíce dalších lidí, protože nebyl nikdo, kdo by jim pomohl.

Trosky nepohřbily jen lidi, ale taky sliby o dobré vládě, zemi bez korupce a státu, který bude reagovat na potřeby občanů.

Turecký prezident Erdogan to všechno sliboval, když se jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) dostala k moci po jiném ničivém zemětřesení na severozápadě Turecka, ale tehdy se psal rok 1999.

Erdogan také zásadně oslabil státní instituce, kde dosadil své stoupence a zlikvidoval většinu organizací občanské společnosti.

Kvůli pomalé reakci vlády tehdy zemřely tisíce lidí. Ze všech neduhů 90. let tehdy Erdogan obvinil nefunkční vládu a státní instituce. Dušoval se, že pod jeho vedením se situace radikálně změní.

Čtěte také

Doba, kdy vnitřní hádky mezi koaličními partnery paralyzovaly rozhodování vlády je pryč. Za dvě desetiletí vlády Erdogan centralizoval moc ve svých rukou.

Aby toho dosáhl, zásadně oslabil státní instituce, na klíčové pozice dosadil své stoupence a zlikvidoval většinu organizací občanské společnosti, aby kolem sebe vytvořil úzký okruh loajálních lidí. Souběh všech těchto věcí otevřel cestu k obrovské tragédii.

Zemětřesení zabíjí víc v zemích s korupcí

Zemětřesení bylo svou silou samo o sobě smrtící. Akademický výzkum ale ukazuje, že zemětřesení zabíjí víc lidí v zemích postižených rozsáhlou korupcí.

Turecká ekonomika se za Erdoganovy vlády opírala o stavební boom. Erdogan obohacoval úzký okruh blízkých spolupracovníků ze stavebního sektoru tak, že jim zadával infrastrukturní projekty bez výběrových řízení a řádného regulačního dohledu.

Vyprošťování obětí po zemětřesení v tureckém Hatay.

Tyto stavební společnosti se pustily do masivní výstavby infrastruktury, popisuje Tolová v komentáři.

Stavěly domy v místech náchylných k zemětřesení a navíc bez dodržování stavebních předpisů. Praxe přidělování vládních infrastrukturních projektů Erdoganovým spojencům, ze kterých mnozí nedodržují bezpečnostní předpisy, vedla k tragédiím už v minulosti.

V roce 2018 zahynulo v důsledku nedostatečné údržby při vlakovém neštěstí ve městě Corlu na severozápadě země 25 lidí včetně dětí.

Čtěte také

V roce 2014 přišly o život tři stovky horníků v egejském městě Soma poté, co výbuch způsobil, že tunely dolu zamořil oxid uhelnatý. Předseda společnosti Alp Gurkan za důl zodpovědná, je blízkým Erdoganovým spolupracovníkem.

Nedodržování bezpečnostních předpisů stavebními firmami činí katastrofy častějšími, pomalá a nedostatečná reakce vede k tomu, že jsou smrtelnější.

Pro zemi, jako je Turecko, která je náchylná k zemětřesením a přírodním katastrofám, je  klíčová státní agentura Úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací. Její rozpočet je mnohem menší než například Úřadu pro náboženské záležitosti.

Člověk odpovědný za reakci organizace při přírodních katastrofách je absolventem teologie bez předchozích zkušeností s řízením katastrof, upozorňuje magazín.

Silná zemětřesení zabíjejí lidi, ale v zemích, jako je Turecko, kde se nedodržují stavební předpisy, klíčové pozice obsazují nekvalifikovaní loajalisté vlády, neexistují nezávislé státní instituce a zájmy několika zkorumpovaných lidí jsou upřednostňovány před vším ostatním, jsou ještě smrtelnější, uzavírá Gonul Tolová svůj komentář.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiu, připravily Alžběta Jurčová a Tea Veseláková.

autoři: Alžběta Jurčová , Tea Veseláková
Spustit audio

Související