Tříkrálová sbírka a polské kolednice

9. leden 2010

Je pravděpodobné, že jste v těchto dnech narazili na "tři krále". Mám na mysli samozřejmě koledníky, kteří vybírají peníze pro Charitu Česká republika. Prvním lednem už podesáté odstartovala tato sympatická tradice s novodobými kořeny v Olomouci. Po devíti ročnících velice užitečných a na naše poměry úspěšných sbírek už tři králové s kasičkami na krku nikoho nepřekvapují.

Vyjela jsem eskalátorem ze stanice metra C Muzeum a poklonili se přede mnou tři koledníci. S korunkami na hlavě sborově zazpívali: "Tříkrálová sbírka" . Jejich výslovnost byla trochu kostrbatá, to proto, že tři králové, respektive tři královny, které jsem právě potkala, byly z Polska. Každý rok totiž zve arcidiecézní charita Praha i polské koledníky, kteří se sbírkou pro Charitu ČR pomáhají. Jedna z kolednic mi prozradila, jak ji napadlo zúčastnit se této akce:

"Můj přítel tu byl před dvěma lety, a tak jsme chtěli spolu vidět Prahu a přitom udělat něco dobrého, byl to i výlet, chtěli jsme vidět Staré Město a vybrat nějaké peníze do sbírky."

Polské kolednice se potkávají občas i s pro ně poněkud zvláštní reakcí kolemjdoucích:

"Slyšela jsem, že v Praze je jen 10 % katolíků, takže někdy, když vidí tenhle kříž na pokladničce, řeknou: 'Ne, děkujeme.'"

Tříkrálová sbírka začala 1. ledna a trvá 14 dní. Přispět můžete i pomocí darovací SMS nebo bankovním převodem - nebo pochopitelně přímo do kasiček koledníků. Od kdy do kdy vlastně Tři králové vybírají příspěvky?

"Začínáme v 6 ráno, ale ne na tomto místě, ale na I. P. Pavlova, protože tamtudy prochází víc lidí, později v 10 hodin jsme tady a máme přestávku od 14 do 16.00."

Jaký je další harmonogram koledníků, jsme už nestihly, probrat - o polské kolednice se totiž začala zajímat česká městská policie.

Policie: "Vy jste Polky?"
Já: "Vy neznáte tříkrálovou sbírku?"
Policista: "Samozřejmě to znám, mě jen překvapuje, že to jsou Polky. Máte nějakou průkazku? Oni to často dělají bez toho."
Já: "A nepřispějete?"
Policie: "My máme jen peníze z pokut, a to nemůžeme."

Když kolednice tříkrálové sbírky prokázaly, že nežebrají, ale vybírají peníze na dobrou věc, zeptala jsem se jich, jak jsou vlastně kolemjdoucí štědří?

"Záleží na jednotlivcích, protože jsem viděla, že i velmi bohatí lidé nepřispějí, řeknou, ok, nemáme čas a nashle. A chudí lidé a bezdomovci nám dají - někdy je to jedna koruna nebo 5, ale přispějí. Na této stanici nám někdo dal 100 korun a na I. P. Pavlova i 1000."

Tolik koledníci Tříkrálové sbírky. A zástupce organizátora, tedy ředitele Charity ČR Oldřicha Haičmana, jsem se zeptala, kde konkrétně budou vybrané peníze pomáhat:

"Jsou to hlavně domovy pro seniory, domovy pro matky s dětmi v tísni, stacionáře pro lidi se zdravotním postižením, také na pomoc uprchlíkům, těžce nemocným, do hospiců atd. Za loňský rok těch projektů bylo 586, které byly podpořeny, a za celých deset let Tříkrálové sbírky těch záměrů nebo projektů je asi přes 6000."

autor: kko
Spustit audio

Více z pořadu