Transsexuálové rozvracejí armádu, napsal Trump. Vysílá signál k diskriminaci, říká aktivista

27. červenec 2017

Lidé, kteří mají za sebou změnu pohlaví, nebudou sloužit v americké armádě. Na Twitteru to potvrdil prezident Donald Trump. Transsexuálové přitom mohli v ozbrojených složkách sloužit teprve od minulého roku, kdy zákaz zrušil tehdejší ministr obrany Ashton Carter.

Trump na Twitteru napsal, že armádu zatěžují zdravotní výdaje a také rozvrat, který prý transgender lidé ve službě vyvolali. Už v červnu armádní velení pozastavilo přijímání těchto lidí. Transsexuálové ale i nadále sloužili v ozbrojených silách s podmínkou, že se zvoleným pohlavím žijí alespoň půldruhého roku.

Podle televize CNN nebylo tajemstvím, že se ministerstvo obrany problematikou transsexuálů zabývá, a to hlavně, jak přijímat tyto osoby do aktivní služby. Někdejší ministr obrany James Mattis ale nakonec rozhodnutí pozastavil s tím, že potřebuje víc času. Na druhou stranu americká Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány předminulý týden jen těsně odmítla návrh, aby ministerstvo obrany přestalo financovat vojákům operaci změny pohlaví a hormonální terapii. Tuto praxi zavedla už vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy.


Podle amerických studií působí v americké armádě v aktivní službě až 7000 transgenderových osob, v armádních zálohách pak dalších 1500 až 4000. Nejznámější transgenderovou osobou v americké armádě byla Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádní a diplomatické dokumenty. Odseděla si za to sedm let ve vojenském vězení.

Šéf organizace, která reprezentuje komunitu transsexuálů v armádě, Matt Thorn Trumpovo rozhodnutí označil za absurditu. Pokud prý nebude nařízení odvolané, hodlá Trumpův dekret zažalovat. Podobně reagovala i Jennifer Langová, která v armádě sloužila 29 let.

Účelové prohlášení

Podle Viktora Heumanna, spoluzakladatele spolku Trans*parent, se jedná o hlasité twitterové prohlášení, které má stigmatizovat skupinu osob a zamezit jí v přístupu k výkonu určitého povolání.

Trump své rozhodnutí zdůvodnil vysokými lékařskými náklady a možným rozvratem v ozbrojených silách. Heumann ale tvrdí, že se jedná o zanedbatelné částky: „Podle údajů, které jsem našel, se jedná o jedno promile z veškerých nákladů na zdravotní péči.“

Pro řadu transgender osob, které už slouží v armádě a ještě neprošly coming outem, to bude podle Heumanna znamenat dilema a vyšší psychickou zátěž, protože se budou muset rozhodnout, jestli budou skrývat svou identitu, nebo ne.

„Je to určitý signál, který Donald Trump vysílá v tom smyslu, že je v pořádku diskriminovat transgender osoby, například v rámci přístupu k výkonu určitého povolání,“ uzavírá Viktor Heumann.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio