Tomáš Klvaňa: Demokraté ovládnou i americký Senát

7. leden 2021

Druhé kolo senátních voleb ve státě Georgia, které mělo bezprecedentně vysokou volební účast – k volbám přišlo víc lidí než při prezidentských volbách v roce 2016 – téměř jistě vyústí v demokratickou kontrolu horní zákonodárné komory.

Levicový demokrat Raphael Warnock, protestantský kněz z farnosti, kterou proslavil Martin Luther King, vystřídá v Senátu republikánku Kelly Loefflerovou a stane se prvním černošským senátorem v dějinách Georgie.

Čtěte také

Vítězství středového demokrata Jona Ossoffa nad senátorem Davidem Perduem sice ještě není oficiální, protože se výsledek bude asi přepočítávat, ale je skoro jisté. V Senátu tak uvidíme střídání stráží. Při remíze 50 demokratů proti 50 republikánům bude mít rozhodující slovo předsedkyně Senátu, nastupující viceprezidentka Kamala Harrisová.

Demokraté tak sice velmi těsně, ale přece ovládnou jak Bílý dům, tak i celý Kongres. To bude mít pro vládu prezidenta Joea Bidena velký význam. Demokraté budou řídit práci kongresových výborů a nastolovat pracovní agendu. Biden tak bude mít šanci prosadit leccos ze svého volebního programu. Je docela možné, že při jednání o některých položkách jako například investicích do infrastruktury se mu podaří na svoji stranu získat i těch několik málo umírněných republikánských senátorů kritických k Donaldu Trumpovi.

Politická neschopnost prezidenta Trumpa

Bidenovi se však nejvíc ulevilo s ohledem na personální politiku. Republikáni nebudou mít sílu blokovat jeho vládní nominace ani jmenování soudců. Nebudou moci ztěžovat jeho práci administrativními a technickými obstrukcemi, v nichž je mistrem světa odcházející šéf senátní většiny Mitch McConnell, republikán z Kentucky.

Čtěte také

Paradoxně tak největším Bidenovým problémem bude levicové křídlo jeho vlastní strany ve sněmovně. Socialisté sice tvoří jen zlomek Kongresu, ale kvůli těsnému rozložení sil mezi demokraty a republikány budou mít možnost Bidena vydírat. Mají značné sympatie médií, jsou zdatnými komunikátory na sociálních sítích a záda jim kryje hlasitá základna aktivistů.

Požívají sympatie zejména mezi vysokoškoláky a mladými voliči. To pochopitelně neznamená, že budoucnost Spojených států je socialistická, jak nesmyslně tvrdí trumpovská propaganda, ale Biden bude muset vynaložit značné úsilí na manévry mezi svými většinovými voliči a extrémní levicí.

Jeho hlavní argument ve prospěch středové politiky je dále trvající těsné rozdělení země. Demokratický úspěch v kdysi velmi konzervativní Georgii je svědectvím o měnícím se populačním složení amerického Jihu, z něhož se stává sofistikovaný region přitahující mladé, vysoce kvalifikované lidi, kteří dnes podporují demokraty. Georgia se vydala cestou Virginie, kdysi solidně konzervativního státu, který je dnes spolehlivě demokratický.

Tomáš Klvaňa

Přesto je hlavním důvodem republikánské ztráty Senátu především do nebe volající politická neschopnost prezidenta Trumpa. Jeho neustálé zpochybňování legitimity voleb mohlo od volební účasti odradit právě tu částečku elektorátu, který převážil Senát ve prospěch demokratů. Svědčí o tom skutečnost, že zatímco v černošských volebních okrscích Georgie byla účast historicky vysoká, na venkově, kde hlavně žijí Trumpovi voliči, o něco málo zaostala.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio