Tomáš Cikrt: Problémy s očkováním mají soubor příčin, společný jmenovatel je chaos a nekoncepčnost

10. květen 2021

Premiér Andrej Babiš (ANO) přislíbil otevření registrací na očkování proti covidu-19 pro žadatele starší 45 let. Na svou dávku vakcíny přitom ještě čekají někteří osmdesátníci, kteří by se rádi nechali očkovat u svého praktického lékaře. Dodávky vakcín k praktikům ale stále váznou. „Praktičtí lékaři jsou klíčovým elementem pro udržovací dlouhodobou vakcinaci. Tady je jejich role nezastupitelná,“ upozorňuje šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

„Trochu se ale obávám, že už jsou tím vším, co se děje, znechuceni,“ dodává. A nejde jen o nedostatek očkovacích látek, problém je i s příjemci, kteří odmítají určité typy vakcín.

„Bohužel se do toho nešťastně vmísila mediální kampaň proti vakcíně AstraZeneca, kdy se uměle nafoukly nežádoucí účinky, které jsou statisticky opravdu mizivé. Látka dostala určité stigma.“

Čtěte také

To potvrzuje člen předsednictva Sdružení praktických lékařů České republiky Václav Šmatlák: „Problém je, že AstraZenecu už nikdo nechce. Musíme lidi přemlouvat, aby se nechali naočkovat. A to je absurdní situace.“

Lidé by podle Šmatláka měli jasně vidět výhody, které by s sebou nesl plánovaný covid-pas. A to nejen v souvislosti s cestováním, ale i s volným navštěvováním kulturních akcí nebo sportováním.

Hejtman Holiš: Pojďme se naočkovat

Potíž je ale hlavně v chaosu, který celý projekt vakcinace doprovází, shodují se Cikrt i Šmatlák. „Je to mix příčin a společným jmenovatelem je chaos a nekoncepčnost celé strategie očkování,“ shrnuje šéfredaktor Cikrt.

Čtěte také

I s ohledem na nové objednávky vakcín, které připravuje Evropská unie, by se měla aktualizovat celá očkovací strategie, domnívá se. „A v té se samozřejmě musí počítat s praktickými lékaři. Není možné, že se budou přetahovat s očkovacími centry.“

Naráží tak na problém v mnoha krajích České republiky, kdy praktici dlouho – někdy dokonce bezvýsledně – čekají na dodávky vakcín pro své seniory, zatímco do velkých očkovacích center proudí daleko mladší zájemci.

Hosty byli:
Anna Horáčková, redaktorka, Český rozhlas
Radim Holiš, ANO, hejtman Zlínského kraje
Václav Šmatlák, člen předsednictva Sdružení praktických lékařů České republiky
Tomáš Cikrt, šéfredaktor Zdravotnického deníku

Poměrně dobře zvládají situaci na jihu Moravy, kde od počátku nastavili jednoduché pravidlo. „Vakcíny, které mohli očkovat praktici, šly vždycky přednostně k nim,“ vysvětluje hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) a na občany apeluje, aby se neobávali a naočkovat se nechali.

„Moc prosím všechny, kdo váhají – pojďme do toho. Jsem rád, že se otevírá kategorie 45+, také toho využiji, protože už chci zase normálně žít.“

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Šárky Fenykové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.