Tokelau se spoléhá na slunce

16. listopad 2012

První správně celistvé území na světě čerpá elektrickou energii výhradně ze solárních zdrojů.

Tokelau je pás tří ostrůvků atolovitého typu, který se rozkládá v Tichomoří poblíž rovníku, přesněji na severním okraji hlavního ostrovního pásma Polynésie nedaleko Americké Samoy. Díky investicím novozélandské vlády, která Tokelau spravuje, se ostrůvky mohou pyšnit tím, že jako první celistvé území na světě čerpají elektřinu výhradně ze solárních zdrojů.

Tři atoly (Atafu, Nukunonu a Fakaofo) mají dohromady rozlohu jen asi 10 kilometrů čtverečních, ale žije na nich asi 1500 obyvatel, což jim dává vyšší průměrnou hustotu obyvatelstva, než má Česká republika. Donedávna se souostroví Tokelau muselo spoléhat na výrobu elektrické energie z místních diesel-agregátů. To mj. znamenalo, že palivo se muselo dovážet přes oceán. Spalování kapalných uhlovodíků znamenalo pro Tokelau permanentní ekonomickou i ekologickou zátěž.

Nový Zéland se proto nedávno rozhodl investovat do zdejší výroby solární energie asi 7 milionů dolarů. Cíl byl jasný: ostrovy Tokelau se měly stát energeticky soběstačnými a nezávislými na dovozu surovin. Ceny energie ze Slunce jsou obecně vysoké, ale když je ekonomové v podmínkách tropických ostrovů vzdálených od pevniny porovnali s jinými alternativami, ukázala se tato jako velmi výhodná. Na ostrovech tedy vyrostly farmy fotovoltaických panelů. Výsledkem tohoto kroku je i to, že souostroví může věnovat více peněz na ostatní složky své infrastruktury.

<p> <iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/hbjt685hvtU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroje: BBC, Popular Science, Wikipedia

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.