Thomas Kulidakis: Turistická sezóna a koordinované otevírání hranic à la Evropská komise

16. květen 2020

Pokud turistický průmysl a potenciální zahraniční dovolenkáři upírali naděje k doporučení Evropské komise, jak znovu otevřít hranice mezi unijními členskými státy a začít turistickou sezónu, byla to marná víra.

Unijní exekutiva projevila politickou moudrost a rozhodla se nejít hlavou proti zdi, představované faktickou suverenitou národních vlád.

Čtěte také

Z poněkud obecného prohlášení jsme se dozvěděli, že cestovat v rámci Unie by se začít mělo. Postup otevírání hranic by měl být koordinovaný, žádný stát by se neměl diskriminovat, ale zároveň je potřeba vycházet z epidemiologické reality.

V překladu to znamená, že o budoucnosti stejně ve finále rozhodnou jednotlivé kabinety. Jelikož ale komise zachovala štábní kulturu, učiní tak pravděpodobně i ony.

Některé z nich už začaly konat. Například Chorvatsko. Země na Jadranu není v Schengenu, takže si do svých nařízení dala klauzuli, která opravňuje ke vstupu každého, kdo máv zemi nemovitost nebo loď. Samozřejmě také ty, kteří představují ekonomický zájem Chorvatska, tedy turisty. Pro informace je možné přímo kontaktovat chorvatskou vládu na speciální e-mailové adrese.

Možnost svobodně cestovat

V duchu zachování smíru s Evropskou komisí to ovšem není otevření hranic de iure, ale de facto, protože na pozvání a se zaplaceným ubytováním může přijet skoro každý, kdo na hranicích nebude mít teplotu.

Čtěte také

Chorvatský soused Slovinsko pro jistotu zrušil téměř veškerá omezení. Na obě země se dívají také ostatní státy, které v případě nemožnosti rychlé dohody v rámci Unie představí vlastní obezličky, jak umožnit pohyb přes hranice.

V Bulharsku, Řecku i Rumunsku už se tímto směrem vydali. Jedna z největších německých cestovních kanceláří TUI v sezonu pevně věří a k nákupu letních dovolených vyzývá. Koronavirem velmi postižená Itálie se snaží zajistit, aby nebyla vynechaná z otevírání hranic na celounijní úrovni. Nápad plexisklem obložených lehátek, jakkoliv je absurdní, protože stejně pak jde člověk do vody, vypustilo do světa Španělsko.

Mezitím se otevírají hranice ve střední Evropě, která má vlastní osud ve svých rukou. Letenky na jih se dají na červen koupit i z Prahy. Vše zavání rychlejším návratem k normálu, než se původně zdálo. Pobyt v zahraničí bude sice jen pro statečné, kteří se nebojí nákazy, ale stačí pocit psychologický, že člověk jet může. Nemusí, ale může. Evropská komise si to uvědomuje, členské státy to evidentně kvitují a část unijních občanů určitě také.

Thomas Kulidakis

Snadnější spolupráce bude mezi těmi zeměmi, kde je situace z hlediska nákazy podobná. Od Německa přes Českou republiku a Rakousko až k Chorvatsku, Bulharsku a Řecku. Otálet je zbytečné, oproti tomu mýt si ruce naopak ne. Ať už doma, nebo v zahraničí. Po karanténních opatřeních alespoň řada lidí ocení, co dříve brala jako samozřejmost. Možnost svobodně cestovat. Je dobře, že členské státy a Evropská komise se tentokrát nevydaly na válečnou stezku.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio