Thomas Kulidakis: Turecko u Kypru přilévá olej do ohně

23. srpen 2019

Turecko si rezervovalo tři bloky ve výlučné ekonomické zóně Kyperské republiky, aby mohlo zkoumat ložiska zemního plynu.

Riskuje tím další hněv států, které už v dané oblasti licence mají, Evropské unie i Spojených států amerických. Francouzský prezident Emmanuel Macron tento týden prohlásil, že v otázce nelegálních aktivit Turecka u Afroditina ostrova „Evropská unie neprojeví žádnou slabost“.

Čtěte také

Paříž je prý také do okolí ostrova ochotná vyslat fregaty, které mají dohlížet na dodržování mezinárodního práva. Altruistické důvody jsou navíc podpořené faktem, že Ankara chce provádět vrty v oblasti, na kterou má licenci francouzská firma Total.

S ostrým vyjádřením přišly také Spojené státy americké, které Turecko vyzvaly, aby své lodě od Kypru okamžitě stáhlo. Jejich firma Exxon také získala licenci, ale důvod je i geopolitický.

Washington v posledních letech rýsuje ve východním Středomoří nové strategické spojenectví svázané společnými zájmy. V oblastech energetiky a bezpečnosti mají spolupracovat Egypt, Izrael, Kypr a Řecko. Jedním z hlavních společných cílů je dodávat zemní plyn z nalezišť v celé oblasti do Evropy.

Produkce plynovodu EastMed

Starý kontinent by tak mohl diverzifikovat své zdroje nerostných surovin a snížit závislost na Rusku. I z toho důvodu už Evropská unie vůči Turecku uplatnila sankce. S jeho aktivitami nemůže z hlediska mezinárodně právního evropský blok souhlasit. Kypr vstoupil do Evropské unie celý, na území okupovaném Tureckem se ale unijní právo neuplatňuje.

Čtěte také

Jakékoliv narušování suverenity ostrova a jeho mezinárodně uznané vlády v Nikósii je tedy narušování práv celé unie. Argumentace Turecka, že musí chránit práva kyperských Turků je mylná, protože v případě sjednocení ostrova by na výnosy z případné těžby měli právo. Vláda Kyperské republiky, jediné mezinárodně uznané entity na ostrově, vytvořila fond pro sdílení budoucích výnosů s obyvateli turecké části, kterou uznává jen Turecko.

U Afroditina ostrova se tedy postupně hromadí vojenské loďstvo regionálních i světových mocností, zatímco Rusko upevnilo své pozice v Sýrii, tedy nedaleko od ostrova. Cenou v souboji je produkce plánovaného plynovodu EastMed, který by měl v průběhu osmnácti let přinést zisk přibližně devět miliard dolarů.

Thomas Kulidakis

Nejlepší řešení celého sporu by bylo sjednocení ostrova, které ale nevyhovuje Turecku. Vydržováním svých okupačních jednotek a odvoláváním se na práva kyperských Turků ale ohrožuje mír ve východním Středomoří, budoucí energetické zdroje Evropy i platnost mezinárodního práva.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio