Thomas Kulidakis: Česko má při nominaci eurokomisaře šanci zúročit své nevítězství

17. červenec 2019
Ursula von der Leyenová

Těžko se hledá eurokomisař či eurokomisařka za Českou republiku, když není jisté, jestli vláda bude pokračovat nebo se rozpadne. Zatímco se místní politická scéna oddává orgiím surrealistického absurdního dramatu s příměsí dadaismu v kulisách kreativního výkladu ústavy, zbytek světa nečeká.

Ve Štrasburku se těsnou většinou stala novou předsedkyní Evropské komise Němka Ursula von der Leyenová. Ve své řeči před Evropským parlamentem postupovala v duchu hesla nikdo vám nesplní to, co já můžu slíbit.

Jan Fingerland: Von der Leyenová, prorokyně kontinentální demokracie

Ursula von der Leyenová

Nová šéfka Evropské komise je první ženou v čele pomyslné „evropské vlády“ a možná má ambici dosáhnout i dalších prvenství. Její zvolení se už teď stalo  mezníkem v přesunu moci uvnitř evropských institucí. 

Vláda stále nevybrala eurokomisaře ani preferované portfolio, ostatní státy mají náskok, tvrdí Janda z Evropských hodnot

Věra Jourová

V Evropské unii pokračuje obsazování prestižních postů a už nyní je jasné, že nové členské země na ty nejvyšší nedosáhnou. Česku, Polsku a Maďarsku se sice podařilo zablokovat kandidaturu Franse Timmermanse do vedení Evropské komise, otázkou ale je, zda na to země střední a východní Evropy nedoplatí.

Přesvědčená eurofederalistika slíbila minimální mzdu v celé Evropské unii, pokrok s fondem pro boj s nezaměstnaností, důslednější ochranu hranic, společnou azylovou politiku, větší migrační solidaritu členských států, evropskou armádu, ambiciózní boj se změnou klimatu na unijní úrovni, celounijní dohled na dodržování pravidel právního státu, pokračování ekonomické konvergence a vše ostatní potřebné k vytvoření evropského státu po vzoru Spojených států amerických.

Důležitější než sliby před europoslanci, které mají ke splnění stejně daleko, jako von der Leyenová k demokratickému mandátu a přesvědčivé podpoře Evropského parlamentu, jsou její slova po zvolení.

Touží prý po geograficky vyvážené Evropské komisi, s velkým a důstojným zastoupením států střední a východní Evropy. A těší se, že jí vlády členských států brzy dodají své návrhy pro novou Evropskou komisi, která má být navíc složená z velkého počtu žen.

Pro Českou republiku je to velká šance, jak zúročit předchozí nevítězství na unijním summitu. Koaliční vláda může argumentovat, že když už jsme nedostali žádné vedoucí funkce, je čas splatit dluh. Jelikož je ale předem rozhodnuto o dvou místopředsednických postech, není času na zbyt.

Zavládne dočasné příměří?

Jedno křeslo má v užším vedení vyhrazené socialista Frans Timmermans, proti kterému na summitu tak moc bojovaly země V4 a Itálie. Bude s největší pravděpodobností dělat to, co doposud, tedy hlídat právní stát.

Proč Věra Jourová ještě nemá nominaci do Evropské komise, ví asi jen Andrej Babiš, podivuje se bruselský zpravodaj

Věra Jourová

Nová Evropská komise začíná nabývat obrysy, poslanci Evropského parlamentu mají zítra začít grilovat dotazy její navrženou šéfku Ursulu von der Leyenovou. Koho pošle do komise Česko, se ale ještě neví. Jaká je pravděpodobnost, že to bude dosavadní komisařka Věra Jourová? Proč premiér Andrej Babiš s nominací otálí? A můžou do debaty o tom, jaký post v komisi Česko dostane, promluvit jeho kauzy?

Druhé místo má mít zaručené žena, další zvažovaná a odmítnutá kandidátka do vedení Evropské komise, liberálka Margrethe Vestagerová. Doposud byla eurokomisařka  pro hospodářskou soutěž. Je to žena, takže o druhé místo pro ženu ve vedení Evropské komise méně.

Naši politici by tedy měli na chvíli zapomenout na vlastní zápas v bahně a přijít s pořádným návrhem. Evropská unie je nejen náš geografický domov, ale také záruka prosperity a míru se sousedy.

Obsazení postu eurokomisaře by mělo přesahovat momentální půtky. Funkční období evropské exekutivy přesahuje funkční období české vlády, což si určitě dobře uvědomují Babiš, Hamáček i Zeman. Stejně tak to ví i parlamentní opozice. Je na čase alespoň na chvíli vyhlásit příměří nejen mezi aktéry vládní krize, ale také mezi vládou a opozicí.

Thomas Kulidakis

V době zastavení palby najít širokou shodu na kandidátovi, kterého v ideálním případě podpoří i většina českých europoslanců účelnou přímluvou v bruselských kuloárech. Pokud ani to naši politici nezvládnou, bude potřeba dobře zvážit, komu hodit hlas v příštích volbách.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související