Thajský buddhismus je pod palbou kritiky

15. březen 2015

Buddhistický chrám Wat Phra Dhammakaya severně od Bangkoku se pyšní zlatou kupolí a hi-tech světelnou show. Podle londýnských Timesů však nyní úřady vyšetřují představené pro podezření z praní špinavých peněz.

V zemi, která má 300.000 buddhistických mnichů, je obvinění z defraudace v přepočtu ve výši 620 milionů korun potenciálně ničivé.

Za dary klášteru se podle Timesů skrývá důmyslný systém, kterým drogové gangy praly své nelegální zisky.

„Dary i politické vlivy jsou v případě buddhistických svatostánků stále tabu,“ říká buddhistický učenec Sulak Sivaraksa.

Thajská vojenská vláda však po sérii skandálů přeci jen tlačí na náboženský establishment – reformy zahrnují například vznik 24hodinové telefonní linky, kam lidé mohou hlásit provinění mnichů.

Čtěte také

Loni v listopadu byl jeden z nich přistižen, jak veze v autobusu do Bangkoku 120.000 tablet amfetaminu. Dalšího vyhodili z řádu, když na burze investoval v přepočtu 30 milionů korun.

„Thajský buddhismus je jako zkažené ovoce,“ říká aktivistický mnich Phra Buddha Issara. Náboženské špičky podle něj zcela selhaly.

Zhoršující se situace v této oblasti dělá těžkou hlavu také konzervativní vojenské juntě, která loni v květnu po půlročních nepokojích uchopila moc.

Generálové vyhlásili kampaň za mravní očistu země, ale s malým úspěchem. Vládní komise pro reformu buddhistických řádů přitom už ukončila činnost, protože jejích cílů prý už bylo dosaženo.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio