Tereza Zavadilová: Přecitlivělé trhy – hrozba recese je zpět

17. květen 2023

Globální ekonomika zdaleka nemá vyhráno. Stačí malý otřes, aby se ukázalo, jak křehká zatím je. Letos si vede lépe, než se čekalo, protože v zimě se téměř unisono skloňovala jistota recese velkých ekonomik pro letošní rok, což se zatím nenaplnilo.

Slovo recese už je ale zase na scéně – tentokrát za to mohou americké vnitropolitické půtky kolem dluhového stropu a také nečekaný pesimismus v dvou motorech světového průmyslu, Číně a Německu.

Čtěte také

Že se obavy z recese zase vrátily, je vidět také na ceně ropy. V dubnu OPEC srazil výrobu suroviny, aby zvýšil cenu, ovšem předpovědi o prudkém zdražení se nenaplnily ani náhodou, naopak cena ropy klesá. Poptávka z průmyslu totiž není taková, jak se čekalo, a výhled je zatím jen mlhavý.

Američané současnou ekonomickou situaci ve světě poněkud přiostřili svým už téměř klasickým sporem o dluhový strop. Obava z nesplácení amerického dluhu znervóznila největší věřitele v Japonsku i Číně a nejistota globálně sráží akcie.

Čína jede pomaleji

Podstatou je přitom americký vnitropolitický boj: dluhový strop je nastaven na 31 bilionů dolarů. Země má ovšem vyšší výdaje, takže je třeba strop navýšit, to vědí vládnoucí demokraté i republikáni. Jenže republikáni podmiňují schválení stropu rozpočtovými škrty – i dalšími zásahy, které se jim hodí.

Čtěte také

Něco podobného se stalo v roce 2011, tehdy byl strop navýšen na poslední chvíli. Během toho přišly Spojené státy historicky poprvé o nejvyšší rating a pověst nejspolehlivějšího dlužníka, což vyvolalo výprodej na finančních a kapitálových trzích v době, kdy nedlouho po hypoteční krizi byli investoři i na takovéto de facto technikálie velmi citliví.

Americká ministryně financí Janet Yellenová varovala, že pokud k navýšení stropu nedojde, hodí to globální ekonomiku do recese, kterou by odstartovala panika na trhu. Nejistota žene vzhůru náklady na splácení dluhu, takže se spor Spojeným státům také pěkně prodražuje. Plus domácí obavy obyvatelstva, jejichž dávky i výplaty státním zaměstnancům jsou ohroženy. A jak politička řekla, čas se krátí, protože problém může nastat už 1. června.

Čtěte také

Pesimismu na trzích přidává také pesimismus z Německa, kde manažeři podle posledního průzkumu čekají pokles ekonomiky – mimochodem jedním z důvodů zhoršeného výhledu jsou právě spory kolem amerického stropu.

Byznysmeni letos spoléhali na oživení v Číně, která se dostala z protipandemických opatření. Měl to být motor světového růstu. Jenže Čína jede pomaleji, než se čekalo – ekonomika jako celek sice ve čtvrtletí rostla více, ovšem ukázala slabou domácí poptávku i výrobu v továrnách.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Trhy jsou stále přecitlivělé na všechny negativní události. Jako když krachy tří amerických bank rozkolísaly celosvětové trhy na několik měsíců. Dluhový strop je přitom nikoli nevyhnutelné dění, ale taková trochu schválnost. Strop se posouvá už více než sto let. A jestli se teď republikáni staví do světla těch odpovědných, tak pravda je ta, že posouvali strop skoro o polovinu častěji než demokraté. Minimálně z rostoucích nákladů na dluh i poškozené reputace je už teď jasné, že tato politická hra se pěkně prodraží.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.