Tereza Zavadilová: OPEC si pohrál se Západem. Fosilní zdroje jsou v rukou diktátorů

12. říjen 2022

Jako pomyslnou kudlu do zad Západu hodnotili analytici nedávné rozhodnutí ropného kartelu OPEC o snížení produkce. Spojené státy i Evropa tlačily na menší snížení než o dva miliony barelů denně, ke kterému došlo – Evropa proto, že drahá ropa ještě zhoršuje energetickou krizi na starém kontinentě, a Amerika kvůli tomu, že v zemi je palivo politicky citlivou záležitostí.

Ač by snaha bránit mocný ropný kartel mohla vyznít trochu komicky,  je třeba přiznat, že pragmatickým důvodem k omezení těžby byl nedávný prudký pokles cen ropy. Ropa na světových trzích podobně jako ostatní suroviny čelí odlivu investorů – ceny padají kvůli obavě z globální recese, která se již zhmotňuje. Nadcházející obrat ekonomického cyklu totiž znamená pokles výroby, a tím i poptávky po surovinách. 

Čtěte také

Cena ropy nedlouho před zasedáním kartelu začala padat k osmdesáti dolarům za barel. Na začátku léta přitom stála skoro o polovinu více. 

OPECu se podařilo rozhodnutím cenu ropy zvýšit, zatím zhruba o deset procent. Dlouhodobě si tímto krokem ale možná ublížil – Bílý dům vzkázal, že chce, aby byly Spojené státy méně závislé na OPECu a zahraničních těžařích ropy vůbec. To už se děje v podobě toho, že vláda apeluje na domácí producenty břidlicové ropy, aby vytvářeli zásoby, a obecně podporuje těžbu, ve hře je podle informovaných zdrojů dokonce zákaz vyvážet ropné produkty mimo USA. 

Jak se odříznout od diktátorů

Čtěte také

Lídr ropného kartelu Saúdská Arábie nadto riskuje ochlazení vztahů s Amerikou coby dlouholetým spojencem. Které letos už dostaly zabrat kvůli spolupráci Rijádu s Putinem. 

Politický boj v pozadí zápasu o ropu je zjevný. Rozhodnutí OPEC o omezení produkce ropy navíc přišlo v den, kdy Evropská unie rozhodla o podpoře cenového stropu, který chce skupina G7 uvalit na ruskou ropu. Politické ovlivňování ceny ropy Západem kartelu logicky do noty nehraje. Rusko přitom svou ropu už několik měsíců pod cenou prodává Číně a Indii. 

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Pokud by ropa zdražila, může to ještě ztížit evropskou energetickou krizi. Tu někteří kritici připisují snaze o příliš zbrklou transformaci energetiky na zelenou, tlačenou především Německem. Vypadává z toho důležitý článek: producenti fosilních paliv, jako je ropa či plyn, jsou z velké části nedemokratické, politicky nestabilní režimy. A domácí fosilní zdroje Evropě postupně docházejí. Takže do budoucna jiná cesta, jak se odříznout od diktátorů, než inovace vlastních energetických technologií včetně obnovitelných zdrojů prostě není. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio