Tereza Zavadilová: Muskova akvizice Twitteru vypadá jako šaráda. Zatím

2. listopad 2022

Miliardářský výstředník Elon Musk si kolem celé akvizice Twitteru počíná prostě jak blázen. Možná celá hra nějakou svéráznou logiku měla, při pohledu zvenčí to ale tak nevypadá. Krátká rekapitulace. Musk na jaře koupil malý podíl v Twitteru a ohlásil, že coby akcionář chce být aktivní ve vedení firmy a nastoupí do správní rady.

Což vedení Twitteru přijalo celkem nadšeně, protože Musk má pověst asi nejlepšího světového marketéra – jak jinak by docílil globálního úspěchu Tesly, která byla až do roku 2020 ztrátová. 

Čtěte také

Musk své angažmá ale v den nástupu odvolal a ohlásil, že se firmu pokusí nepřátelsky převzít. Vedení Twitteru obratem přijalo mazané protiopatření, které by zředěním znehodnotilo Muskovu investici, když by se pokoušel dokoupit jakékoli další akcie. V tuto chvíli celý příběh ještě mohl být svéráznou spekulací na zisk, protože Musk od koupě minoritního podílu do oznámení o nepřátelském převzetí vydělal asi 30 procent.

Týden poté ovšem Musk a vedení Twitteru oznámili, že válečná sekyra byla zakopána a že miliardář konsenzuálně získá v sociální síti většinu, a to za původně dojednanou cenu 44 miliard dolarů. 

Antiliberální populismus

Čtěte také

Zhruba v tu dobu začaly akcie jiných technologických gigantů celkem prudce klesat, ruku v ruce se zhoršováním výhledu na to, jak pojede ekonomika.

Muskovi došlo, že o nákupu rozhodl v době, kdy ceny akcií byly ještě příliš vysoko. A začal se cukat. Například napadl vedení Twitteru z různých nesrovnalostí a manipulací, tvrdil třeba, že provozuje miliony podvodných účtů.

Opět to nezůstalo bez odezvy a Twitter dal věc k soudu – protože smlouva o koupi prostě platí. Miliardář pochopil, že by u soudu neuspěl a nedávno slavnostně Twitter koupil. Pravdou je, že z dnešního pohledu firmu koupil velice draze – pro zajímavost cena akcií jiné sociální sítě, majitele Facebooku, klesla za půl roku na polovinu. Je tedy pravděpodobné, že Musk na nákupu prodělal miliardy dolarů.

Čtěte také

Zatímco byznysově Muskovy tance kolem akvizice tedy nemají velkého smyslu, politicky a vlivově to může být zcela jiný příběh. Musk se v poslední době názorově celkem radikalizoval a sice je stále dost nevypočitatelný, ale většinově se hlásí k antiliberálním postojům a řekněme trumpovskému pojetí světa. Proto také hlásá, že Twitter osvobodí od cenzury.

Rétoriku má podobnou jako jiný výstředník, tentokrát ze showbusinessu, rapper Kanye West řečený Ye, který má také pocit, že antiliberální názory jsou potlačovány. I on před několika dny ohlásil, že koupí sociální síť, kterou těmto proudům otevře, konkrétně konzervativní platformu Parler.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Také zmíněný Donald Trump vybudoval sociální síť, jmenuje se Truth Social a zatím tedy velkou popularitu nemá, alespoň ve srovnání s Twitterem. Politologové čekají, že všechny sítě se pořádně rozjedou před očekávanou kandidaturou Trumpa na prezidenta. 

Ještě poznámka na okraj: Musk je sice nejbohatším mužem planety, ale za Twitter zaplatil ze svého jen část. Transakci mu financovaly také banky, velké fondy i celebrity. Evidentně ti všichni sázejí na to, že pokud se v americké politice opět antiliberální populismus prosadí, i dosavadní předražená transakce se obrátí v zisk. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio