Tereza Zavadilová: Kolo kryptoštěstěny se zaseklo dole

14. prosinec 2022

Kryptoměnový svět má svůj asi nejepičtější krach: Konec burzy FTX. A její zakladatel, někdejší zázračné dítě Sam Bankman-Fried, to odnesl obviněním z podvodu od americké prokuratury. Je příznačné, že každá éra mívá své symboly vzestupu a pádu – a většinou hlavní role v těchto příbězích hrají američtí protagonisté, protože tamní právní řád pro finance i publikum mívají větší smysl pro drama než poněkud chladnější Evropa.

Symbolem někdejších účetních skandálů se tak staly Xerox a Enron, příběhem finanční krize Lehman Brothers a Madoffovy fondy, hypoteční krize agentury s legračními názvy Freddie Mac a Fannie May, startupové bubliny Elisabeth Holmesová a její Theranos, naopak ikonami byznysového úspěchu a geniality jsou Steve Jobs a (minimálně zatím ještě) Elon Musk.

Čtěte také

Krach burzy FTX a zatčení jejího šéfa stvrzují odklon štěstěny od kryptoměn, což trvá od loňska – mimochodem přesně od chvíle, kdy zdražila energie a peníze – příznačně se tomu říká kryptoměnová zima. Do té doby – v čase nízkých úrokových sazeb, kdy úspory nepřinášely žádné výnosy a klasické investice jen malé, byly kryptoměny pár let vítanou platformou pro možnost rychlého výdělku. A touto horečkou se nechali strhnout i velcí hráči.

Do FTX, druhé největší kryptoměnové burzy, investovaly věhlasné fondy jako singapurský investiční gigant Temasek či známý BlackRock. Asi proto také do případu kryptoburzy zasahuje americká komise pro cenné papíry, která jinak svět digitálních měn nehlídá.

Natvrdo 115 let

Pádu kryptoburzy FTX předcházel jednak odliv peněz z kryptoměn daný změnou prostředí, za druhé také pár skandálů, ve srovnání s krachem Bankmanova někdejšího impéria ovšem mnohem menších. Už před pár měsíci dostaly velkou ránu takzvané stablecoiny, tedy kryptoměny odvozené od klasických měn, když se na příkladu měny tether ukázalo, že krytí jejich hodnoty je velice děravé.

Čtěte také

S pádem FTX pravděpodobně končí také příběh kryptoměny solana, která se podle řady kryptofandů měla stát budoucí blockchainovou hvězdou a která byla s burzou hodně provázaná.

Jako se dříve analytici předháněli v odhadech, kam až vystoupá cena bitcoinu a spol., nyní jsou média plná jejich sýčkování, že kryptoměny jsou čistý podvod.

Ovšem tak jako existují bubliny a krachy, tak je pravda někde uprostřed. Kolem kryptoměn a takzvaného blockchainu, což je mechanismus jejich fungování, existují takové inovace, o kterých se běžnému člověku ani nezdá. Jen to teď kvůli válce a inflaci není vidět. Ekosytém kryptoměn je důležitý pro vývoj webu třetí generace, prostředí, které přenese život i finance ještě trochu více do virtuálna a nebude tak jednoduše manipulovatelné, jako je současný internet. V případě blockchainu rozhodně nejde jen o čisté spekulace.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

A čím se provinil Bankman? Z útržků, které jsou známé, jej žalobci zjednodušeně řečeno viní z toho, že zneužil klientské peníze na spekulace jinde. Podobně jako zmíněný Madoff se snažil zachránit, i když už bylo jasné, že se to nemůže podařit. Jak se říká v burzovní hantýrce, chytal padající nůž.

Jak sám prohlásil, loni měl 20 miliard dolarů a nyní nemá nic. Hrozí mu 115 let natvrdo a je pravděpodobné, že o něm hollywoodská studia jednou natočí film. Pokud tedy nepřijdou ještě větší výtečníci.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio