Tereza Zavadilová: Jak centrální banky všude na světě bojují s inflací

21. září 2022

Soudě dle posledních reakcí centrálních bank, s nastupujícím podzimem se do úřadů vrátil strach z inflace. Švédsko zvýšilo základní úrokovou sazbu o celé procento nahoru, britská Bank of England zvažuje zásah o tři čtvrtě procentního bodu, což by bylo nejvyšší jednorázové zvýšení za 33 let.

Americký Fed se chystá na stejnou razanci – úroková sazba, která byla začátkem roku na nule, nyní podle očekávání překročí tři procenta a do konce roku nejspíše čtyři.

Čtěte také

Skoro to vypadá, jako by centrální banky chtěly rychle zaškrtit ekonomiku, aby přišla recese. Nikdo to asi nahlas nepřizná. Současná situace je ale netypická v tom, že vysokou inflaci provází nízká nezaměstnanost – a to i v zemích, které dlouhodobě mívaly nezaměstnanost spíše vyšší. A nízká nezaměstnanost bankéřům dovoluje silnější protiinflační zásah.

V Německu každá druhá firma má potíže sehnat zaměstnance. Podniky si podle nového pracovního průzkumu portálu Indeed dokonce houfně stěžovaly na nový trend – zájemci jim během přijímacího procesu prostě zmizí anebo se první den do práce vůbec nedostaví. Nejhorší je situace ve službách.

Nejhorší koktejl pro ekonomiku a společnost

Čtěte také

Za toto chování může fakt, že lidé si stále mohou vybírat z mnoha nabídek, a to v kontextu rychle stárnoucí populace a také pandemie, která zpřeházela hodnoty, zdraví a možnosti řadě lidí. V Česku je nezaměstnanost velmi nízká už dlouho a na zvyšování sazeb zatím nereagovala.

Totéž je v mnohem konkurenčnějším prostředí Spojených států. Amerika se za exprezidenta Trumpa snažila tolik omezit migraci především z Latinské Ameriky, až jí chybí lidé. Zatímco dříve připadalo na jednoho nezaměstnaného 1,2 pracovního místa, nyní po pandemii jsou to dvě místa. Británie má s výsledkem 3,6 procenta nejnižší nezaměstnanost za 48 let. Málo lidí a mnoho volných míst je také tím, co ještě více zvyšuje inflaci – firmy se snaží přeplácet zájemce, i své lidi, aby neodešli.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

Pokud nastane recese, podniky přestanou najímat lidi, možná budou kvůli nižším zakázkám dokonce propouštět. V některých místech se to už děje, především kvůli vysokým nákladům za energie, které ženou ceny zboží mimo možnosti. To ochladí trh práce a centrální bankéři se modlí za to, aby to zchladilo také ceny.

Jenže: Bankéři hrají poněkud rizikovou hru. Protože nejhorší koktejl pro ekonomiku a společnost je kombinace vysoké inflace a nezaměstnanosti. Tak snad se snaha ochladit ceny nevymkne kontrole.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio