Tereza Šimůnková: Nizozemská operace mačetou

11. květen 2023

Když jsem žila v Nizozemsku, měla jsem oblíbený vtip: Proč mají Holanďané na espézetkách písmena NL? Aby si v německém motorestu mohli objednat „nur Limonade“ – a ušetřit. Nedávno jsem si na něj vzpomněla v souvislosti s brutálními grýndýlovskými opatřeními na snížení emisí oxidu dusíku, které tlačí kabinet Marka Rutteho.

Ty mají do konce roku 2030 klesnout o polovinu – to v praxi znamená snížit stav dobytka o 30 procent a další, podobně drastické zásahy do národního hospodářství. Uvolněnou půdu nuceně odkoupí vláda.

Čtěte také

Zanikly by tisíce farem v lepším případě, v horším krachne celý sektor. Pokud by stát vrazil k vám domů a řekl, tak a teď mi dejte třetinu všeho, pro co jste kdy pracovali, taky se budete bránit, aspoň tedy doufám. Holanďané to udělali.

Na ulicích demonstrují už několik let a farmářská strana BBB – BoerBurgerBeweging – nedávno fenomenálně vyhrála komunální volby a stala se nejdůležitější politickou silou v zemi. Nizozemci to vidí takhle: grýndýlovská opatření nás připraví nejen o budoucnost, ale taky o minulost.

Jíst musíme všichni

Jejich vztah k hroudě totiž zdaleka není čistě utilitární. Nizozemci jsou podobně jako Češi hlavně praktici. Z málo půvabné, věčně mokré placky, kterou kdysi srdnatě vybojovali na Španělech, vydupali maximum.

Čtěte také

Na spoustě farem se hospodaří ne generace, ale staletí, a farmáři mají ve společnosti respekt, snad jako protiváha tradiční liberální politiky. Jako by Holanďani intuitivně cítili, na čem stojí všechno ostatní. Přidejte vrozenou šetrnost a dostanete jedny z nejproduktivnějších farem na světě.

Tahle mrňavá země je největším evropským vývozcem masa a druhým největším vývozcem potravin, což nutně vede ke třem otázkám: kdo je po zavření nahradí, proč grýndýlisti věří, že import ze zemí mimo Evropu bude pro přírodu i člověka výhodnější, a proč se na první dvě otázky nikdo neptá.

Farmáři navíc nesedí na vavřínech. Roky inovují, zefektivňují. Čpavkové znečištění kleslo od 90. let o 70 procent i bez grýndýlu a závazkem je v trendu pokračovat. Marku Ruttemu to nestačí. Na protesty odpovídal se šokující agresivitou.

Čtěte také

Nejenže demonstrantům nadal do blbců, což Čech přejde, ovšem Holanďan ne, ale během demonstrací střílela policie a málem zabila šestnáctiletého kluka. Rutte také prohlásil, že „vytvářet nebezpečné situace je neakceptovatelné“, tedy seďte doma, nebo vám ukážu. Tím připomíná jiného tyrana moderního střihu, kanadského Justina Trudeaua, kterého pro potlačení Konvoje svobody zřejmě vyškolili v Íránu.

Ze západních vůdců se nám nápadně nenápadně stávají autokrati, kteří radši očerňují, vydírají a ničí, místo aby pro své vize získávali spojence. I proto získala BBB sympatie nejen u obyvatel venkova, ale i u městských liberálů. Jíst totiž musíme všichni a bolavou hlavu neuzdravíme tak, že si uřízneme obě nohy. Ostatně majetek československých sedláků byl v 50. letech také ukraden za spravedlivější, zářnější, ideologicky čisté zítřky.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.