Tereza Chaloupková: Formule 1 v rouškách

18. červenec 2020

Šéfové stájí formule 1 svorně na závěrečné tiskové konferenci tvrdili, že to, co se odehrálo na Spielbergu předešlé víkendy, byl velký úspěch pro celý motoristický sport.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Nejprve Velká cena Rakouska a víkend poté na stejném místě Velká cena Štýrska v jejich očích dokázaly, že je možné uspořádat velkou mezinárodní sportovní akci navzdory obecnému koronavirovému ohrožení.

Dva a půl měsíce připravovaný koncept nakonec vlastně docela úspěšně posloužil jako předloha tomu, jak zodpovědně a s nejmenším možným rizikem uspořádat sportovní spektákl, který televizní kamery a přenosoví pracovníci v rouškách zpřístupní celému světu.

Projekt Spielberg

Čtěte také

Uzavřená společnost ve Spielbergu a nejvyšší možná bezpečnostní zóna byly vlastně poněkud úsměvné v kontrastu se v současnosti platnými nařízeními v Rakousku. Od prvního července je možné zase normálně provozovat kontaktní a kolektivní sporty.

Ale koncept pro první závod sezóny formule 1, takzvaný „projekt Spielberg“, vznikal ještě v době, kdy se všeobecně dbalo na větší opatrnost. Rakouská firma Red Bull, podle které je celý závodní okruh pojmenovaný, má vlastní závodní stáj a svou image staví na prezentaci „lidských hrdinů“, si nakonec opravdu může do portfolia vedle svého jména zapsat další heroický výkon.

Úspěch Velké ceny Rakouska nebyl samozřejmě jenom dílem Red Bullu, hlavní slovo měla mezinárodní automobilová federace FIA. V jejím vedení pro motosport figuruje jako generální sekretář (shodou okolností) Rakušan Peter Bayer.

Závody bez diváků, se vstupními 4 032 negativními testy na koronavirus pro všechny účastníky, a průběžné testování si může dovolit opravdu jen privilegovaný motosport v královské třídě. Sám Bayer uvedl, že příjmy z televizních licencí a přenosů mnohonásobně převyšují výnos z prodeje vstupenek, a tak si formule 1 mohla dovolit uspořádat úvodní spektákl sezóny i bez diváků a jejich finančního přispění.

Například v loňské sezóně přispěli fanoušci přímo na závodních drahách k obratu 2 miliardy eur asi jen 350 miliony. Motosport, potažmo formule 1 byla predestinovaná být oním sportem, který bude vpuštěn jako první do pomyslného pokoronavirového ringu.

Úspěšný koncept

Čtěte také

Preciznost, organizovanost a v podstatě poloautomatičnost práce jednotlivých týmů byly dalším faktorem, na který jsou lidé okolo formule 1 zvyklí a který umožnil poměrně hladký průběh dodržování přísných opatření.

To, že má koneckonců ale i každý pilot formule 1 svou vlastní hlavu, se ukázalo mimo jiné na tom, že jeden z vítězů víkendových klání, Fin Valtteri Bottas, si mezi jednotlivými víkendy odletěl do místa svého bydliště, do Monaca. Nebo Charles Leclerc na druhém místě, který na sociálních sítích sdílel fotku z večeře s přáteli.

I když základní myšlenka tohoto startovního vydání závodů formule 1 pro tuto sezónu byla, že se každý má držet maximálně ve své úzké bublině lidí a tu nijak neporušovat a ani s jinými bublinami nekombinovat.

Nicméně rakouský koncept jako takový zřejmě obstál. Princip bublin se zalíbil i dalším velkým sportovním mezinárodním organizacím jako FIFA nebo UEFA. Ve stejném duchu se bude pokračovat dalšími osmi závody formule 1 v Evropě. Příští víkend naváže v Budapešti Velká cena Maďarska. Opět bez diváků. A opět v rouškách.

Autorka je spolupracovnice ORF

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio

Související