Tereza Chaloupková: Rakousko bude sportovním lakmusovým papírkem

28. červen 2020

Start sezony Formule 1 během prvního a druhého červencového víkendu ve Spielbergu pro Rakousko znamená, že se dostane do hledáčku téměř celého sportovního světa.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Rakouský Red Bull Ring přivítá 5. a 12. července, dva po sobě jdoucí víkendy, mistrovství světa Formule 1, a bude tak lakmusovým papírkem pro to, jestli už je rozumné začít pořádat velké mezinárodní masové sportovní akce. Musíme vzít totiž v potaz, že koronavirus řádí na světě nejen celoplošně, ale v podstatě se stále stejnou neutuchající intenzitou.

Spielberg je malá vesnička v rakouském Štýrsku s pěti tisíci obyvateli. Dva závody Formule Grand Prix. Kombinace, která za normálních okolností slibuje obrovský nápor fanoušků motorového sportu číslo 1. Letos bez publika, diváků, rámusení, ale také bez útraty, kterou by v rakouském Spielbergu fanoušci automobilového cirkusu zanechali. Region přijde o milionové tržby, které by za normálních okolností klání Formule 1 doprovázely.

Rakouský plán

Čtěte také

Poté co se v březnu odvolal závod v australském Melbourne a i další pokusy o nastartování šampionátu v Číně, v Bahrajnu, ale i v Holandsku nebo Monaku vyšly naprázdno, přišli na scénu Rakušané Helmut Marko a Dietrich Mateschitz. Bývalý automobilový závodník v osobě jedné a miliardář a spolumajitel firmy Red Bull v osobě druhé. Šéfové stáje Red Bull připravili bezpečnostní koncept, kterému dala zelenou i rakouská spolková vláda a který počítá s přítomností novinářů, ale absencí fanoušků a diváků.

Krátce před víkendovým startem je jasné, jak tento speciální bezpečnostní plán má vypadat. Jednotlivé týmy budou od sebe oddělené, každý ubytovaný na jiném hotelu. Těch cirka dva tisíce lidí, kteří s okruhem po celém světě cestují, bude před příjezdem testováno a pak každých následujících 5 dní znovu a znovu.

Jako zvláštní výhoda se jeví nedaleko položené vojenské letiště Zeltweg, které bude sloužit výhradně příletu týmů. Bude k dispozici stan s vlastní „korona-ambulancí“ a několik stanů pro případnou izolaci lidí s příznaky nebo s podezřením na koronavirus. Všichni novináři se při vstupu do areálu také musí podrobit rychlotestu. Žurnalisté se se závodníky ani s nikým z družiny Formule 1 fyzicky nesetkají.

První vlaštovka

Čtěte také

Nicméně objevují se hlasy, které upozorňují na to, že je bezpečnostní koncept závodů sice vládou schválen a posvěcen, jeho přesné znění a detaily ale veřejnost nezná. Kde například budou ubytovaní všichni pracovníci, kteří se o zahraniční týmy a závodníky budou starat? Jak moc budou izolováni a testováni oni?

Jedná se o celosvětově první velký pokoronavirový sportovní rej. A to s sebou nese velkou pozornost sportovního světa, ale také určitá rizika. Nikdo nechce, aby se opakoval scénář mezinárodního tenisového turnaje v Srbsku a Chorvatsku, kam se sjela světová špička, aby ukojila hlad po zápasech. Několik elitních tenistů, včetně Srba Djokoviče a Bulhara Dimitrova, z turnaje odjelo nakaženo covidem-19.

Rakousko svou „Velkou cenu“ ale bere jako šanci na podpoření svého vlastního obrazu před turisty z celého světa. Když se rakouským organizátorům podaří úspěšně „odbavit“ celou Formuli 1, vyšle to signál směrem ke všem potenciálním návštěvníkům, že v Rakousku už jsou věci zase v „richtiku“.

Autorka je spolupracovnice ORF

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio

Související