To téma si mě našlo samo, říká autorka dokumentu o tornádu na Moravě Jana Počtová

22. červen 2022

Před rokem do života na Hodonínsku a Břeclavsku zasáhlo bezprecedentní neštěstí. Jak těžké bylo na místě této tragédie filmovat? Do Hovorů tentokrát dorazila režisérka Jana Počtová, která natočila dokument s názvem Tornádo, rok poté. Zachycuje v něm osudy šesti obcí na jihu Moravy, šesti obětí tornáda, a popisuje život těch, kterým větrný vír vzal zdraví, nebo střechu nad hlavou.

„Já jsem samozřejmě asi jako každý člověk v této republice sledovala od prvních zpráv, co se děje, a dlouho jsem přemýšlela, jestli tam také pojedu jako dobrovolník, nebo ne. A otálela jsem tak dlouho, nebo respektive dodělávala práci tak dlouho, že už začaly chodit zprávy, že je tam dobrovolníků dost a lidi nemají jezdit. Tak si mě to téma našlo o půl roku později, kdy jsem byla oslovena nadací, která chtěla tuto tragickou událost zaznamenat,“ popisuje Počtová.

Čtěte také

„Vybrala jsem desítky lidí, jejichž příběhy se před kamerou hodně střídají, a spíš než o příběhy konkrétních lidí jde o celkový příběh té události, té největší tragické události, která se u nás stala,“ vysvětluje postup při natáčení dokumentu.

Jaké další dokumenty má Jana Počtová na svém kontě? A jak se k dokumentární tvorbě dostala? Poslechněte si celé Hovory Davida Šťáhlavského.

autoři: David Šťáhlavský , knem
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.