Technologie rozšířené reality čeká na své využití

24. březen 2016
Trendy

Takzvaná rozšířená realita je, obecně řečeno, obraz reálného světa doplněný o prvky počítačové grafiky.

O tomto fenoménu, který nabízí skvělé marketingové a vzdělávací možnosti, se mluví už téměř 10 let. Počítače jsou už dlouho dost rychlé na to, aby takto rozšířený obraz generovaly. Technologie se stále v masové míře nevyužívá, i když nabízí skvělé marketingové a vzdělávací možnosti.

„Dokáže připojit virtuální obsah k tiskovině nebo k čemukoliv, co si dokážete představit, a dokáže ještě té společnosti zajistit zpětnou vazbu. To znamená informace o tom, jak klient na obsah reagoval,“ říká Irena Zelingerová ze společnosti Canon.

A jak to tedy funguje? V mobilním telefonu máte nainstalovánu aplikaci pro zobrazování rozšířené reality. Kameru telefonu namíříte třeba na obrázek označený logem „ar“, tedy augmented reality, které říká, že obrázek obsahuje nějaký připojený obsah. Aplikace obrázek rozpozná a s oním obsahem propojí.

Jeden příklad využití dává Irena Zelingerová. „Prodejce nábytkářského zboží už má 3. rok rozšířenou realitu ve svém katalogu. Málokdo si v prvních letech otevřel ten virtuální obsah, ale přitom to je naprosto geniální: katalog produktů, ke kterému jsou připojena videa, na kterých je přímo ukázáno, jak se v tom nábytku žije.“

Jenže lidé nejsou zvyklí chodit po městě s mobilem připraveným hledat něco, co v něm reálně není. Nikdo jim totiž zatím nenabídl výraznou přidanou hodnotu, která je přiměje, aby to dělali.

Celý záznam dnešního pořadu Trendy najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.