Tanec prozrazuje sexuální kvality

24. září 2010

Ženy jsou přímo fascinovány muži, kteří umí dobře tančit. Jamajští vědci pátrali po tom, proč tomu tak je. V kurzu jsou podle nich symetričtí tanečníci, kteří se pohybují mnohem lépe, a jsou proto více sexy. Muž, který dokáže dlouho a dobře tančit, má v očích ženy větší šanci hlavně proto, že jí může nabídnout větší záruky jako její budoucí partner.

Výzkumníci vedení Williamem Brownem z Rutgers University v New Jersey natáčeli na kameru více než 180 natřásajících se mužů a žen. Film poté zkonvertovali do počítače a vytvořili počítačovou animaci - hermafroditní tančící postavu. Tyto záběry pak ukázali vybraným divákům, kteří měli posuzovat a hodnotit taneční kreace. Více bodů získali tanečníci, kteří měli symetričtější těla. Přihlížejícím se také proto zdáli více atraktivními.

Větší odezvu měli tanečníci z řad mužů, kteří byli pozorováni ženami, než tanečnice, na které se dívali muži. I tance, které muži předvedli, byly ceněné vyššími známkami než ty, které tančily ženy, uvádí Brown a jeho kolegové v časopisu Nature.

"Nejdřív jsme byli překvapeni, že právě muži jsou ve výsledku lepšími tanečníky než ženy. Ale když se na to podíváme zpětně, mohli jsme to předpokládat," říká William Brown. "Hlavní rolí ženy byla od nepaměti reprodukce, a proto je pochopitelné, že bude ve výběru svého partnera vybíravá," dodává vědec.

Symetričnost ukazuje nejen to, že člověk má stejně široké kotníky a uši posazené ve stejné úrovni, ale i celkové genetické předpoklady. Má také odrážet bezproblémový vývoj dítěte v děloze a ten ženy kladou na první místo. Už předešlé studie ukázaly, že symetričtí lidé jsou běžně považováni za více atraktivní.

Brownův tým se domnívá, že tanec je zřejmě jedním ze způsobů, jak tuto symetričnost předvést. Není proto divu, že tanec je běžnou součástí rituálu namlouvání všude po světě a že souměrnost člověka je považována za přitažlivou.

Logo

Proč však jsou právě tito souměrní lidé více obratnější v tancování, zatím není jasné. Možná je to tím, že čím větší symetričnost, tím má člověk lepší koordinaci, a proto také zvládne více oslnivých pohybů. Podle druhé domněnky to však může být i tím, že méně atraktivní lidé jsou na parketu stydlivější, a tak díky ostychu nepředvedou všechno svoje taneční umění. Sebevědomí by jim mohly zvednout taneční kurzy.

Každopádně pokusy vědců potvrdily silnou spojitost mezi souměrností těla a tanečními schopnostmi. Takže možná bude něco pravdy na slovním spojení - má rytmus v krvi. Muži si teď možná budou připadat na tanečním parketu jako pod drobnohledem.

Zdroj: http://www.nature.com/news/2005/051219/full/051219-9.html Na této adrese se také můžete podívat na to, jak pokus vypadal, a zhlédnout videoanimaci.

autor: Lenka Kosztolányiová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.