Talibán v Afghánistánu buduje vlastní stát. Zřizuje soudy a vybírá daně

2. září 2018

V devadesátých letech se hnutí Tálibán v Afghánistánu soustředilo především na dohled nad morálkou. V současné době se ale v oblastech pod svou kontrolou snaží budovat i paralelní správní orgány, uvádí server panarabské stanice Al-Džazíra.

Například řidiči nákladních automobilů převážejících naftu mezi jednotlivými provinciemi tak mnohde musejí čím dál častěji zastavovat u provizorních kontrolních stanovišť hlídaných ozbrojenci.

Aby mohli v cestě pokračovat, musejí zaplatit v přepočtu 350 dolarů. „Nejdříve jsme to odmítali, ale když nás pak drželi jako rukojmí, neměli jsme na vybranou,“ popisuje svoji zkušenost jeden z šoférů.

Mýtné, nebo výkupné?

Zástupci řidičských odborů potvrzují, že Tálibán vybírá poplatky za užití silnic v severoafghánských provinciích. Radikálové jim prý řekli, že formálně vybírají daně na severu a severovýchodě země a že se chystají pokročit blíže směrem ke Kábulu.

O sběru mýtného vědí i afghánští státní úředníci. Správa provincie Baghlán v červnu potvrdila, že Tálibán vybírá „výkupné pod pohrůžkou střelnou zbraní“. Bezpečnostní složky už dostaly příkaz monitorovat a zajistit všechny hlavní tahy vedoucí přes provincii. Řidiči nákladních vozů se mezitím pokoušejí vzít situaci do vlastních rukou a s bojovníky Tálibánu komunikovat.

„Vyslali jsme své zástupce k jednání, protože si nemůžeme dovolit platit 350 dolarů za každé vozidlo. Mělo by to dopad na naše podnikání a zároveň by rostla cena paliva v regionu,“ poznamenává odborář Hadži Šafík. Spolu s kolegy se nicméně nesnaží poplatkům zcela vyhnout. Obávají se, že by členové Tálibánu jinak mohli cisterny zapalovat.

Samotné radikální hnutí tvrdí, že finance používá ke zlepšování místních služeb. Na sociálních sítích se objevily fotografie bojovníků při budování silnic, mostů nebo náboženských škol. „Vybírání mýta a budování státu jde ruku v ruce, není možné ho vystavět bez státních peněz,“ říká politolog Ahmad Džamal.

Tálibán se poučil

Pro Tálibán tedy jde o způsob, jak se etablovat jako potenciálně funkční stát. Musí ukázat, že lidem v dané oblasti přinese nějaké benefity. Aktuální přístup Tálibánu se přitom liší od toho z konce devadesátých let. Rebelové se poučili, že jejich tvrdý přístup k zákonu a pořádku nebyl populární.

Londýnský think-tank Ústav zámořského rozvoje v červnu vydal zprávu, jež popisuje životní podmínky Afghánců v oblastech pod kontrolou Tálibánu. Podle dokumentu je způsob vlády povstalců ucelenější než kdy dříve.

Zmocněnci na vysokých postech tak ovládají sektory jako finance, zdravotnictví, školství, spravedlnost nebo výběr daní. Strategie se předávají hierarchickou strukturou od vedení sídlícího v Pákistánu až do jednotlivých afghánských vesnic. Zavedené poplatky prý kopírují oficiální státní systémy a finanční koncepty z islámského práva.

Hnutí znovuoživilo některé své starší správní systémy a metodou pokusu a omylu muselo vybudovat nové. Proces se zdá být z velké části řízený zespoda, vedený požadavky specifickými pro danou oblast. Tálibán se rovněž snaží vyhýbat chybám, jež přispěly k podlomení jeho moci v 90. letech. Tehdy třeba hnutí zakázalo dívkám školní docházku.

Rychlé bezpráví

V oblastech pod tálibánskou kontrolou vzniká i paralelní systém soudnictví. K řešení místních sporů radikálové používají svoji vlastní interpretaci islámu. Ve společnosti, kde se soudní pře mohou táhnout desítky let, někteří občané oceňují rychlost takové struktury.

Jan Fingerland: Má nekonečná válka smysl?

Australští vojáci v Afghánistánu během cvičné hlídky v okolí města Tarinkot, leden 2013 (ilustrační snímek).

Tři čeští vojáci zahynuli ve válce, kterou bojujeme už mnoho let a možná nás čeká období ještě mnohem delší. Je to totiž válka, kterou z principu vyhrát nejde.

Politolog Džamal varuje, že se justiční systém Tálibánu nedá považovat za spravedlivý. „Nazval bych to snahou o rychlé, možná uspěchané řešení lokálních pří,“ myslí si expert s tím, že postupy nejsou v souladu s mezinárodními normami. Díky tomu jsou nicméně rychlé. Tálibán také například provádí mnoho poprav bez řádného soudu.

Kábul tak má důvod k obavám. „Ústavně stanovenou povinností vlády je nabízet veřejné služby a zastupovat občany. Kabinet by mělo znepokojovat, že ozbrojená opoziční skupina vyplňuje prázdná místa v plnění těchto povinností,“ dodává Džamal.

Ani změna strategie a snaha prezentovat se jako potenciálně funkční vláda ale hnutí nezískává výraznou lidovou podporu. Mít kontrolu nad obyvatelstvem je nicméně pro Tálibán důležitější než získat jejich podporu, uzavírá server panarabské stanice Al-Džazíra.

Spustit audio

Související